17 reacties

Redactie GFActueel
Ik word juist strijdvaardiger en harder omdat er iets moet veranderen, en dat moet bij iedereen prevaleren!

Na de visie ‘beter met minder’ van de Rabobank onlangs te hebben aangehoord, zitten we in de komkommers weer in de situatie van ‘veel voor weinig’. Na hoge klokprijzen en lagere bemiddelingsprijzen nu weer lage klokprijzen en terugzakkende bemiddelingsprijzen waarbij niet geschroomd wordt om alvast een week vooruit ver onder de kostprijs grote volumes vast te leggen. ‘Gaat de klok onderuit, dan hebben we toch weer goede zaken gedaan omdat de bemiddelingsprijs hoger is dan de klokprijs’. Etc etc.

Smeekbede
De laatste weken hoor en lees je veel meningen: beter met minder, brief van een collega met weer eens een nadrukkelijke oproep tot bundeling, een accountant die het over een ‘vierde’ gewas heeft, een marktbericht van de telersvereniging met een smeekbede om geen 35’ers sortering meer te oogsten omdat hier geen vraag meer naar is doordat de retail is omgeschakeld naar de 40’er-sortering (waarom zakt deze prijs dan evenzo ook zo hard??).

Tuurlijk denk je als teler dan ook na over hoe het anders moet, de rek in de kostenbesparing is er al uit, een ander gewas, anders planten etc etc. Maar nee, ik betrap mezelf er keer op keer dat ik het vertrouwen in de huidige teelt totaal niet ben verloren! Ik word juist strijdvaardiger en harder omdat er iets moet veranderen, en dat moet bij iedereen prevaleren!!

Nu direct
Strijd om de aanbodbundeling: kieper die onwelwillende bestuurders en directies eruit die niet de wil van de telers uitvoeren, niet eind van dit jaar maar nu direct!
Strijd door tegen de retail aan te geven dat we niet weken onder de kostprijs willen verkopen
Strijd door juist wel een markt op te zoeken die onze 35’ers wil en niet alleen maar telefonisch leuren bij de handel met product vanuit het statige kantoor
Strijd door proberen contacten te krijgen met de retail zelf in plaats van ons uit te laten spelen door een flink aantal handelsbedrijven per telefoon en fax/e-mail
Strijd door toeleveringsbedrijven die prijsstijgingen (meststoffen) doorvoeren, in te dammen, desnoods collectief!
En nog meer strijd!! Zonder strijd heb/ben je verloren….


Laatste reacties

 • no-profile-image

  C.v.Staalduinen

  Zonder strijd,geen overwinning!

 • no-profile-image

  Ronald Kalter

  Zonder strijd, geen overwining!

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen

  Zonder strijd, geen overwinning!

 • no-profile-image

  Gradje

  René, je bent ons grote voorbeeld!!

  Wij gaan mee in jouw strijd en steunen je waar nodig.

  Groeten Gradje

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  Rene,
  Je ziet het goed. De tuinders zijn de dupe van falende coöperaties, telersverenigingen en verkopers.
  Het gaat er bij niet in dat de prijzen zo onderuit gaan, terwijl er geen sprake is van teveel aanbod. We hebben gewoonweg te veel verkopers, die een ding voor ogen hebben, verkopen. Want dan kunnen ze scoren voor hun baas.

 • no-profile-image

  Handelaar

  Praat het elkaar maar aan jongens, ligt echt niet aan jullie. Sluit de ogen maar voor de realiteit en bouw nog een kasje bij. Doen ze in Duitsland en Engeland tenslotte ook. Tactiek van de verschroeide aarde. En als het mis gaat ? Dan geven we gewoon de afzet de schuld ! Lekker makkelijk...
  Kan iemand mij eigenlijk vertellen waarom de paprika dan wel geld oplevert als wij alleen alles maar weggeven ?

 • no-profile-image

  fisherman

  Handelaartje, ik zou toch eerst effe afwachten tot de paprikaproduktie echt op gang komt!!!

 • no-profile-image

  handelaar 2

  Fisherman, nu geef je het zelf al aan dat het aan de productiekant ligt. Kijk even naar 2009. 3 producten die redelijk tot zeer goed hebben gedraaid en waarom dan. Het areaal van deze 3 producten is in meer of mindere mate ingekrompen. Als daarbij ook nog eens het één en ander verpietert in het buitenland is de optelsom gauw gemaakt!

 • no-profile-image

  oorlog

  Rene strijd is prima. En wie schrijft die blijft is het alom bekende gezegde. Maar de telers strijden helemaal niet, ze praten alleen maar en geven de schuld aan hun bestuurders. De bestuurders zitten daar gekozen door de telers en iedereen klaagt maar niemand jaagt ze weg. Kijk naar de Coforta club, tekenen allemaal dat ze 1 blokvorming willen en vervolgens geloven ze de zoete woorden van hun voorzitter weer en gaan weer voor een plan op de lange baan. Want ja aanschuiven bij Kompany, pff dan kom hoor je bij de grootste partij en vanuit het verleden weten ze, zeggen ze dan dat je dan altijd als laagste scoort. Dat hun daar een idioot interventie beleid hadden vergeten ze te vermelden of weten ze wellicht niet eens.
  Als wij als telers nog steeds zo dom zijn dat we niet begrijpen dat we hoe dan ook moeten bundelen en als de ene gaat dan volgen de andere. Nee angstvallig blijven waar we zijn. Oorlog voeren durven ze niet, praten en klagen en dat waarschijnlijk de rest van hun dagen. Kunnen ze straks vertellen niet meer over de tijd dat de Greenery de grootste was, nee over de tijd dat ze komkommerteler waren!

 • no-profile-image

  komkommerzaadje

  Wel het GMO geld op strijken en uitbreiden en nu lopen klagen zielig hoor hoe komen we aan zoveel komkommers hoe kan het dat de prijs niks is misschien moet je op de verpakking zetten 3 maal daags 1 komkommer eten is gezond maar ja eindelijk weer eens een goed antwoord van fischerman de enige die precies zegt zoals het is !!!

 • no-profile-image

  greenpoint

  citaat;een accountant die het over een ‘vierde’ gewas heeft, ;die heeft helemaal boter op zijn hoofd!!! een accountant die adviseerd over een kas en gewas die heeft zijn roeping gemist

 • no-profile-image

  TH. v Lyzig

  Ja mooi om te lezen dat er mensen zijn die precies weten hoe het zit een te groot aanbod door al die uitbreidingen en subsidie gelden maak het dan ook niet lekker voor de telers dan waren ze ook klein gebleven en was de prijs ook stabiel gebleven en ik kan het weten ben zelf groot geworden en dat zonder hulp van allerlij subsidies

 • no-profile-image

  greenery teler

  @oorlog: ik ben het helemaal met je eens. als makke schapen volgen we weer. Ja ik was er zelf ook bij. te snel een conclusie getrokken en een verkeerde beslissing voor mezelf genomen.
  Maar ik sta niet alleen, het begint bij meerdere telers te kriebelen. Dus misschien is er toch een mogelijkheid tot samenwerking.
  Het probleem is alleen: de angst regeert.
  Want de andere doen het ook niet, maar zoals jezelf schrijft je moet wel het voortouw nemen.
  Om alleen de voorzitter de schuld te geven klopt niet. Als wij ergens voor gekozen hebben dan draagt hij dit namens ons uit. En niet andersom !

 • no-profile-image

  vrede

  Wat gaan we doen dan? Toch maar opstaan en gewoon alles op 1 hoop gooien en niet langer de handel de schuld geven.
  De handel die elke dag van ons de gelegenheid krijgt om hun brood dik te beleggen en nog voldoende geld over te houden om de aan hen gebonden telers te trakteren op een leuke voetbalwedstrijd of zoiets dergelijks. Mannen wordt wakker sta op en als je het je financieel nog kan veroorloven laat hem alleen naar die wedstrijd gaan, zorg dat je je productbeschikbaarheid terug krijgt kan jij hem trakteren. Want pas als de komkommers die er door de uitbreiding de afgelopen jaren in 95% van de gevallen voldoende of teveel zijn via 1 systeem aangeboden gaan worden zullen wij uit de rode cijfers komen. Erg dat er komkommertelers zijn die niet snappen dat de malaise waarin ze zitten door hun zelf is ontstaan. Maar het toppunt is wel dat ze de malaise ook zelf in stand houden. Lang leven de inteligentie van de handel!!!!!!!

 • no-profile-image

  max

  @vrede: Eindelijk, eindelijk, eindelijk...Langzaamaan begin ik het einde van de tunnel te zien. Lees maar eens goed wat 'vrede' geschreven heeft, dit is de crux van het probleem. Ik zal het nog een keer opschrijven voor degene die het gemist heeft: PRODUCTBESCHIKBAARHEID!
  De verantwoordelijkheid voor het product tot aan het schap moet bij óns telers liggen. De handel mag wel meedoen, maar dan wel volgens onze regels!! Beste collega's werk daaraan. Zorg dat je onafhankelijk wordt, laat de handelaar weer je klant zijn. Zo is het bedoeld! (marktwerking)

 • no-profile-image

  greenery teler

  @max
  @vrede
  helemaal mee eens
  MAAR WIE GAAT DEZE KAR IN BEWEGING BRENGEN ?
  de k-8 ? of wie dan ook ?
  ik denk dat er vanuit de telers nu zeker druk genoeg uitgeoefend op wie dan ook om dit voor elkaar te krijgen.
  en geen excuses meer dat aansluiten bij Kompany maanden gaat duren vanwege PT regels of dat bestuurders geen tijd hebben.
  Daar moeten we ons snel overheen zetten, want ikzelf heb niet zoveel tijd meer (€ !!!)

 • no-profile-image

  R. Welles

  Mijn mening is in deze dat bv de greenery nooit zal aansluiten bij de kompany als organisatie of hun telers zullen laten gaan!

  Dus jullie zullen het toch echt zelf moeten doen! (=losmaken en kijken waar je je als vrije man aansluit)

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.