8/4 'Alles liep volgens het boekje'

Bij Heroco in Klazienaveen is op 3 maart het ras Proloog geplant. In week 13 startte de oogst. Eind week 14 zijn er drie stamkomkommers/m2 gesneden.
De teelt groeide goed weg. Bedrijfsleider Piet Reniers: “Alles liep volgens het boekje. Dat is het voordeel als je zo laat start. Dan gaat alles vlotter.” De strenge vorstperiode had nog wel invloed op de  kosten. “Normaal kon je met het scherm dicht het gas gewoon uit laten. Maar dit jaar moesten we 3 kuub gas verstoken om de kas vorstvrij te houden.”
Met veel licht in de kas en nog koude buitentemperaturen is het klimaat nu goed te sturen. “De windkant blijft daarbij zo lang mogelijk dicht. Dat hou ik net zo lang vol tot de luwe zijde voor 100 procent open moet, en de temperatuur ondanks dat te hoog op gaat lopen.”

Voorzichtig luchten
Met luchten is Reniers met het koude weer nog vrij voorzichtig. Hij heeft even geprobeerd een graad boven de stooktemperatuur te luchten. “Maar toen ging het toch te veel waaien in de kas. Dat komt ook door de kas die dwars op de windrichting staat. Het blijft dus nog even ‘snipperen’ om de kastemperatuur op niveau te houden. Bij te lang achtereen luchten zakt de temperatuur te snel weg. Het is nog veel handmatig instellen. Straks, met stabieler weer, kun je het wel weer netjes in de computer in gaan stellen.”
Hij startte de teelt met temperatuur-instellingen van 21 graden Celsius vlak. Daarna ging hij naar 22-21 graden. Inmiddels is dat 21 graden Celsius, met een voornacht van 19 of soms zelfs even 18 graden Celsius. Het etmaalgemiddelde komt uit op 21,5 graden, met zonnig weer is dat een half graadje hoger.

Gewaswerk netjes uitvoeren
Momenteel is hij ranken aan het overleggen. “We hebben de eerste bloeiende komkommers aan de ranken al gevonden. Er zit een goede opvolging.” De ranken waren er goed uit gekomen. “Timing is daarvoor belangrijk: het juiste werk op de juiste tijd uitvoeren. De stam niet te zwaar belasten. De koppen op tijd er uit halen, zodat niet de één kort blijft en de ander lang wordt. En zo snel mogelijk de ranken ‘op twee’ zetten. Sommige telers houden voor de zekerheid tijdelijk een derde rank aan, maar dat gaat ten koste van de energie voor de plant.”

‘Mycos’ met klimaat in de hand houden
Aan gewasbescherming is een behandeling met Rocket uitgevoerd. “Toen dat nog mocht.” Met de meeldauwtolerante Proloog hoopt hij verdere bespuitingen te kunnen beperken tot twee keer aan het einde van de teelt.
Het ras heeft de naam dat het iets gevoeliger kan zijn voor Botrytis. “Daarom telen we generatief, en hebben we er in week 13 de eerste vier bladeren af gehaald.”
Soms krijgen meeldauwtolerante rassen ook het stempel opgedrukt makkelijker last van Mycosphaerella te krijgen. “Maar dat heeft met het klimaat te maken. Je moet niet te zuinig zijn met opstoken in de ochtend, en zorgen dat het gewas actief wordt en lekker verdampt. Je moet vooruit denken. Dan komt het helemaal goed.”

Biologisch aanpakken
Bij de start heeft hij geen standaard rondje Vertimec gespoten. “Ik spuit nooit van tevoren. Daar ben ik pertinent tegen. Alle beestjes raken lukt toch niet. Vertimec is ook een oud middel waar plaaginsecten steeds resistenter tegen zijn geworden.
En we willen de plagen biologisch aanpakken. In de oude teelt kruipt er wel eens een spintje weg bij de poten. Die komen weer te voorschijn. Maar dat is juist het succes van de biologische teelt: je moet ook wat voedsel hebben voor de roofmijten.”
“In het begin moet je niet zuinig zijn met biologie. Meestal gelijk volvelds. We nemen geen risico. Dat kost wel geld, maar dat betaalt zich later wel terug als je geen middelen hoeft te spuiten. En ook al die nattigheid bij het spuiten is een nadeel voor het gewas.”
Wel is in het begin van de teelt direct gereageerd met Admire druppelen toen hij een paar brandnetelwantsen vond. “Ik weet niet waar die vandaan kwamen.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.