Redactie GFActueel
8/4 ‘Ik ben erg voorzichtig met luchten’

“We hebben nog steeds een schitterend gewas staan dat erg gezond en snel is”,  zegt Leon Stolk van A&B Kwekerijen in Berkel en Rodenrijs. Hij plantte de tomaten (ras Futuno, 1-op-1 geënt op Maxifort) zeven dagen eerder dan vorig jaar, de eerste bloei was ook 7 dagen eerder. “Maar de eerste tomaten hadden we 9 dagen eerder, bij de zevende tros in bloei, terwijl we toch een donkerder voorjaar hebben.”  De tomaten zijn ook prima van kwaliteit. ”Ze zijn mooi rond en diep rood van kleur en wegen 135 tot 140 gram.. Zelfs op de eerste tros hebben we totaal geen bonken gehad.”
 
Gewas blijft open
De eerste tros heeft hij op 4 vruchten gesnoeid, net als de eerste tros aan de dief die hij begin januari heeft aangehouden. De rest van de trossen staat op 5 vruchten. Met het aanhouden van de dieven is het gewas meteen op de eindstand van 3,5 stengels per vierkante meter gezet. We hebben een rondje een blaadje uit de kop gehaald. “Het gewas blijft vrij open al zijn de bladeren wel behoorlijk lang; nu 45 centimeter.”
 
Voornacht verkort
Het gewas is super gezond. Zelfs bladrandjes komen niet voor. “Ik ben erg voorzichtig met luchten. De windzijde mag maximaal 10 procent open en de luwzijde 60 procent. Na 15.30 uur is de maximum raamstand aan de luwzijde 25 procent en moet de windzijde dicht blijven.” De kop van de plant is nog vrij fors, met een doorsnee van ruim 11 millimeter. Deze week heeft hij daarom de voornacht met 2 uur verkort om meer snelheid te maken. “Je ziet dat dit ras snel reageert op licht met een paarse kop en meer groei.” Tussen 20 en 23 uur houdt hij 16 graden aan, De nanacht staat op 18 graden met 0,5 graden verhoging bij een lichtsom boven 1200 Joules. In de ochtendtemperatuur zit een kleine dip van 18 graden en vanaf 9.30 mag de temperatuur 1 graad per uur stijgen naar 20 graden plus 2 graden op licht.
 
Standaard avondbeurt
Tot voor kort draaide de verwarming vooral op de wkk, maar de ketel neemt dat steeds meer over vanwege de goedkope stroom. Bovendien levert de CO2- leverantie van Ocap weer eens problemen op. Omdat  hij geen rookgasreiniger achter de wkk heeft moet de ketel de CO2 leveren. De CO2-dosering staat ingesteld op 1000 ppm met een verhoging van 600 ppm bij een instraling tussen 400 en 700 W/m2. “ Zolang er weinig gelucht wordt komen we gemakkelijk aan die concentratie.”
Stolk  geeft tussen 8.30 en 16.00 water en om 23 uur standaard een avondbeurt. “Die avondbeurt geef ik al sinds de beheersfase en blijft er in tot minimaal de langste dag. Daardoor kun je eerder stoppen met druppelen zodat het gewas eerder op kleur komt aan het eind van de dag. Bovendien kom je zo nooit voor de verrassing te staan dat de mat te ver inteert.”  Hij druppelt nu met een ec van 3,1 en de ec in de mat is 4,7 mS/cm.
 
Aangepast zwavelschema
Hij heeft tot nu toe niets aan ziekten en plagen gevonden, zelfs geen pepino. De 0,5 Macrolophus per vierkante meter die hij half februari heeft ingezet komt hij nu al tegen. “We hebben ze iedere week bijgevoerd en het zwavelschema aangepast naar 3 uur per nacht. Dat blijven we doen zolang we geen meeldauwplekjes tegen komen.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.