Redactie GFActueel
8/4 ‘De warmtepomp draait nog maar een paar uur in de nacht’

Arno Jonker van Bijo in ’s-Gravenzande is tevreden met het verloop van de teelt van paprika, tomaat en komkommer in de gesloten kas.  “Het gewas is supergezond. We hebben van allerlei biologie uitgezet en er zijn gelukkig nog helemaal geen plaag- of ziekteproblemen.”
 
Nu gebrek aan CO2
Bij tomaat (Cappricia op Emperador, plantdatum 14 januari) bloeit de negende tros en komende zaterdag gaat hij de eerste trossen oogsten. “Voor mijn gevoel is hij wat verlaat maar het ras Cappricia schijnt wat langzamer door te kleuren.”  De tros- en vruchtkwaliteit is prima in orde. “Vanaf de eerste tros ziet het er goed uit.  Het trillen van de eerste trossen heeft goed gewerkt. Na een paar weken , toen de CO2-afgifte van de compost weer was gedaald, hebben de hommels het weer overgenomen.”
De CO2-concentratie dreigt nu juist  te laag te worden. “Op dinsdag zakte hij onder 300 ppm omdat de Ocap-levering stil lag. We hebben een brief gekregen dat het de komende tijd vaker kan gebeuren.”
 
Cliparbeid valt tegen
Het tomatengewas staat mooi in evenwicht. “De kop begint nu lekker dun te worden.”  De eerste drie trossen zijn op 5 gesnoeid; daarna alles op 6 vruchten. In twee keer Jonker heeft twee keer een extra stengel aangehouden waardoor er nu 3,3 stengels per vierkante meter staan.
Bij de hogedraadteelt komkommer (ras Armada, plantdatum 1 februari) zijn de eerste 15 vruchten per vierkante meter geoogst.  Ook hier stemmen gewasgroei en gezondheid  tot tevredenheid. “Maar de arbeid van het clippen valt behoorlijk tegen. We gingen eerst eens per week rond, maar deze week maken we een inhaalslag want het schiet niet op als je een hangende kop moet clippen. We denken erover om eens per 4 of 5 dagen rond te gaan.”
 
Geen concessie aan temperatuur
Bij paprika (Ferrari en Chelsea, plantdatum 22 januari) staat een prachtig gelijk gewas. “Je staat versteld hoe mooi gelijk het gewas staat. We snijden er nu wat groen af om de plant wat te ontlasten.”
De warmtepomp staat steeds minder aan. “Een paar uur in de nacht is vaak al voldoende om de dagbuffer te vullen.” Overdag draait de warmtepomp niet. “Dan is de stroom te duur. Maar we hoeven toch geen concessies te doen aan de kastemperatuur, al houden we ook weinig over om in de aquifer te stoppen. “ De gerealiseerde etmaaltemperaturen zijn 19 graden bij tomaat, 20 graden bij paprika en 20,5 graden bij komkommer. Bij tomaat wordt een voornacht aangehouden van 14,5 graden van 19 tot 23 uur. De andere gewassen worden vrij vlak verwarmd.
 
Meer wortels maken
Bij tomaat is Jonker vorige week begonnen met de regenleiding water te geven. “Ze zwellen dan sneller omdat ze meer wortels gaan maken. Met de druppelaars b wortelvorming beperkt tot de waterkegel.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.