Redactie GFActueel
Hebben we nu 10.000 of 9.000 ha glas nodig in Nederland of maakt het niks uit?

Het was te verwachten dat er een tegenreactie zou komen op het voorstel van Rabobankman Duijzer om het areaal glas terug te brengen van 10.000 ha in Nederland naar 9.000 ha. Ook die omvang is voldoende om alle voorzieningen in stand te houden, vindt hij. Dat was tegen het zere been van LTO Noord Glaskracht, die juist de tuinbouw na de crisis door ziet groeien. Afgelopen week liet ’s Westlands burgervader Sjaak van der Tak ook van zich horen. Aan het Agrarisch Dagblad liet hij weten dat die 10.000 ha nodig blijft om de Greenportfunctie in stand te houden. Een dag later liet boerenvoorman Hans Huijbers van ZLTO zich ontvallen dat het einde van de schaalvergroting in zicht is en het allemaal wat minder groot mag.

Spoor bijster
Snapt u het nog? Ik begin het spoor bijster te raken. Als ik dit soort beweringen lees dan zou ik graag ook de argumenten er naast zien op basis van feiten. Die argumenten hoor ik dus niet.

Even nuchter redenerend: stel dat er 1.000 ha glas minder zou komen te staan, hoeveel minder productvolume zou dat opleveren? Gevoelsmatig denk ik dat er geen 10% van af zal gaan, want de eerste kassen die afvallen maken niet de meeste kilo’s. De Nederlandse tuinders zullen nog steeds bijna evenveel produceren als voorheen, voor zover het handig is om nationaal te blijven denken.

Goed afzetplan
Dan nog eentje: is er een relatie tussen het aantal hectares en een redelijke vergoeding voor geteelde producten? Ook dat is uiterst discutabel. De afzet en prijsvorming van producten heeft veel meer te maken met een goed afzetplan. Die 1.000 ha meer of minder is dan ineens veel minder belangrijk.

Maar dat plan is er (nog) niet. Dus misschien zijn de woorden van Duijzer en Huijbers niet zo verkeerd. Eerst maar eens pas op de plaats maken en goede maatregelen treffen voor ondernemers die bereid zijn om te stoppen. Met de nadruk op goede. Misschien is er nadien weer ruimte voor de groei die Van der Tak en Van Ruiten willen. Als ze tenminste met goede argumenten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.