6 reacties

Redactie GFActueel
Soms lijkt het dat we in Nederland als komkommerkwekers anno 2010 nog slechter bezig zijn dan de boeren in Tanzania.


Situatie Afrika 1999
In 1999 ben ik op een boerenuitwisselingreis geweest naar Tanzania (Afrika). Ik heb daar gezien hoe men zijn product verkoopt. Iedere boer gaat elke dag naar de markt. Legt een kleedje op de grond legt zijn/haar spullen erop en hoopt dat de spullen verkocht worden.

Boer naast boer zitten ze met meerdere producten op hun kleedje naast elkaar. Ondanks het feit dat zij iedere dag, door een rondje te lopen overzagen hoe groot het marktvolume was, hoeveel kopers er waren en zij het enthousiasme van de kopers zagen. Mijn filosofie op dat moment: “Pffff wat een gedoe hier allemaal. Dit werkt toch logistiek niet, de kwaliteit gaat achteruit, enz.”

Situatie Amerikaanse Varkensboeren
Afgelopen week nam ik in Eindhoven deel aan een bijeenkomst opgezet vanuit het discussieplatform Foodlog.nl De ZLTO voorman Hans Huijbers nam het woord, hij vertelde ons over de Amerikaanse varkensindustrie. 20 jaar geleden was 97 % van de varkensboeren in de US eigen boer, eigenaar van zijn stallen en dieren. Nu 20 jaar later is nog 3% eigenaar, de rest is na failleren opgeslokt door de Amerikaanse vleesindustrie.

Situatie Nederland 2010
Soms lijkt het dat we in Nederland als komkommerkwekers anno 2010 nog slechter bezig zijn dan de boeren in Tanzania. De huidige informatievoorziening voor telers over de markt, is nog geen 50% van wat de Tanzaniaanse boeren konden zien.

Als telers horen we dat door ingewikkelde financiële constructies, potentiële GMO-boetes, moeilijk aan elkaar koppelbare ICT-systemen en andere dreigingen er beperkt mogelijkheden zijn om orde in de chaos te scheppen. Het gevolg belachelijke prijsdalingen, belachelijke contractprijzen van komkommers (aanbiedingen in krantjes van supermarkten ver onder de marktprijs) en terecht zeer zenuwachtige telers. Wellicht dat wij al hard op weg zijn om de Amerikaanse varkensboeren te volgen.

En nu?
Voorzitters van telersverenigingen, bestuurders van de achten, mensen van de bank, mensen van het ministerie. Iedereen zegt eigenlijk hetzelfde: “Er moet gebundeld worden en de teler moet weer gevoel krijgen met, en zicht krijgen op de markt.” 

Mij hebben ze bij de HAS Delft geleerd dat je als ondernemer pas grip kunt krijgen op een proces als je het proces SMART hebt in gericht. En daar gaat het in mijn optiek om. Dus beste bestuurders in de sector (banken, LTO, Telersverenigingen, PT): het is in ons aller belang dat er COLLECTIEF in twee à drie maanden tijd wordt gezorgd voor één op zich staand SMART-platform. Eén platform waarop we de huidige ICT-structuur kunnen aansluiten, de individuele telers(groepen) hun producten via diverse vraag en aanbodmethodes kunnen verhandelen. En waar individuele handelsrelaties kunnen kopen. Dergelijke systemen bestaan en kunnen gewoon worden toegepast. Dus schei uit met in rondjes praten en met excuses aanvoeren over waarom iets dergelijks nu niet kan, pas volgend jaar mogelijk is of weet ik niet wat maar start NU! Want iedere dag telt. Wij telers kunnen pas op de markt reageren als we zelf de markt mogen en kunnen zien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  max

  Ik begrijp dit pleidooi dat hier de kartrekker is opgestaan waar we allemaal op zitten te wachten. Neem het voortouw, wordt voorzitter en zorg ervoor dat het in drie maanden gerealiseerd is. Als het toch allemaal zo gemakkelijk gaat.
  Je kent het spreekwoord: 'de beste stuurlui staan aan wal' meneer van Bergenhenegouwen. Alleen een site oprichten en wat blaten.........

 • no-profile-image

  Jan Robben

  eh, Max, als er op dit moment iemand de kar aan het trekken is dan is dat Robert wel. Ook te volgen op <>

 • no-profile-image

  Aat de teler

  Het wel de bedoeling dat je op de kar springt als die door iemand getrokken wordt !
  Anders is het meer " de grootste schreeuwers blijven langs de kant van de weg staan"

 • no-profile-image

  handelaar zoals dat heet.

  Een platform brengt geen verbetering zolang je met elkaar teveel blijft produceren. Vanaf medio januari t/m vorige week hebben we "gewone" volumes gezien in Europa en was de prijs redelijk tot goed (op een breed uitgemeten incident aan de klok in Venlo na). Nu valt de vraag na de pasen terug en komen ook elders in Europa duidelijk mer komkommers en het geroep om een APO die alleen maar kan mislukken steekt weer de kop op. Jongens start aub die APO dan kunnen wij als handel ook weer wat verdienen maar voor de gemiddelde teler wordt het echt niet beter zolang iedere euro die verdiend wordt, wordt gebruikt om het areaal uit te breiden. Maak eerst maar eens afspraken over hoe je areaal volgend jaar gaat inkrimpen: iedereen 20 % leeg laten liggen misschien? Nee, nee dat kost te veel !!

 • no-profile-image

  bedrijfsadviseur breda

  Het vergelijk tussen de boerenuitwisseling in Tanzania en de telers in Nederland slaat helemaal nergens op. Telers werken hier middels telersverenigingen die allen eigen uitbetaalprijzen hebben, die op hun beurt wekelijks vergeleken worden met elkaar waarbij er maximale druk op de afzet is om goed te presteren omdat de telers anders weglopen. Toch iets anders als bij die boeren in Tanzania. Teelt en afzet moet samenwerken en dit soort stemming makerij drijft partijen alleen verder uit elkaar waardoor er zeker geen oplossing komt. Je hebt elkaar gewoon nodig jongens.

 • no-profile-image

  Limburger

  Slap verhaal bedrijfsadviseur. Er is een partij die de hoogste uitbetaalprijs wilt vergeleken met de anderen: dus die biedt aan net onder de marktprijs zodat hij het merendeel van de orders naar zich toe trekt. De overige aanbieders zijn dan gedwongen onder die prijs te zitten om hun product kwijt te raken.
  Resultaat: betreffende organisatie heeft de hoogste uitbetaalprijs, net of ver onder de mogelijke marktprijs, de anderen zitten daar onder.
  En de telers hebben ALLEMAAL veel te weinig.

  Dus inderdaad druk op de afzet, BEDRIJFSadviseur, maar precies de andere kant op. Schoenmaker, blijf bij je leest!

  Robert, compliment met hoe je de kar aan het trekken bent. Hopenlijjk springen er een hoop op die kar en krijg je ook voldoende meeduwers!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.