Redactie GFActueel
6/4 ‘Ik weet niet of ik gelukkig moet zijn dat tweede scherm nog dicht gaat’

Het gewas bij Robert van Zeijl in Honselersdijk staat er goed bij. “Het herstelt zich redelijk van het donkere weer.” Vanwege het weinige licht kwam de eerste vrucht toch een oksel hoger terecht dan gepland. Ter compensatie ging hij van 1 naar 2 vruchten per tak. Omdat het steeds donker bleef, had het gewas het best moeilijk met die plantbelasting. “Met het mooie weer van de laatste weken gaat hij pas echt doorzetten.”
 
Vertraagde oogst
Om de plant te beschermen tegen instraling is hij op twee bladeren gaan toppen. Voor de rest is het nog rustig met de arbeidsbehoefte. “In de tweede helft van week 14 gaan we het eerste rondje maken met oogsten. Doordat de zetting een week later kwam dan verwacht, wordt de eerste oogst verlaat. De combinatie met gebruikte matten versterkt dat.
“Het gaat erg langzaam. Ik hoop dat ze daardoor geen vlekken erop houden, en wel egaal doorkleuren.”
 
Hoekje met Macrolophus
Aan biologie is er anderhalve Orius per vierkante meter uitgezet. “We zijn ook bezig om een klein hoekje Macrolophus uit te zetten. Kijken of die aanslaan. Als dat goed gaat, dan verspreiden ze zich vanzelf wel.” Tegen een paar plekjes boterbloemluis is een correctie uitgevoerd.
 
Dubbel scherm
In de ochtend lucht hij op 22,5 graden Celsius. In de middag loopt de temperatuur door naar 26 graden.
Er staat een voornacht ingesteld van 17 graden Celsius. “Maar we gaan er geen moeite voor doen om dat altijd te halen, met luchten of het scherm langer open laten.” Vanaf 23.00 uur gaat hij naar de nanacht van 18,2 graden, waar op stralingssom een graad bij mag komen.
In een afdeling met een dubbel scherm gaat het tweede scherm ook nog dicht onder de 5 graden buitentemperatuur. “Maar ik weet nog niet of ik wel zo gelukkig moet zijn dat het tweede scherm nu nog sluit. Een echt grotere besparing heb je er niet mee. Het gaat maar een paar uurtjes per nacht dicht. En je hebt minder buis dan in de afdeling met maar één scherm. Daardoor blijft het vocht iets hoger.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.