Redactie GFActueel
Nederlandse paprika’s zijn internationaal gewaardeerd omdat ze residuvrij geteeld worden.

We zijn op bezoek in IJsselmuiden, bij de familie Van den Bosch. Het bedrijf heet Peppers Unlimited. Dit zijn de vroegste gele paprika’s in Nederland. Paprika vraagt veel warmte en heeft ook veel licht nodig. Daarom is het in Nederlandse een dure teelt. Nieuwe technieken zoals warmte-opslag in de grond en het gebruik van restwarmte maken het mogelijk om steeds beter in Nederland te kunnen telen. Nederlandse paprika’s zijn internationaal gewaardeerd omdat ze residuvrij geteeld worden. Paprika wordt in de winter veel geteeld in Spanje, Israël en Marokko. De Hollandse paprika’s zijn er normaal gesproken vanaf maart weer. De planten groeien door tot november.

Gele paprika’s beginnen als groene vrucht die later doorkleurt naar geel. Dat gebeurt ook nog na de oogst, dus een vrucht die een beetje groen is, is bij aankomst bij de klant volledig geel. Ook rode parika’s beginnen groen. De meeste groene paprika’s zijn eigenlijk onrijpe vruchten. Wel smaakvol maar meestal niet zoet. Er wordt nu gewerkt aan zoete groene parika’s.

Het woord paprika is het Hongaarse woord voor peper of voor het Engelse woord Pepper. De peperfamilie is een hele grote familie en elk land heeft wel zijn eigen vormen en smaken. Oorspronkelijk komt de hele familie uit Zuid-Amerika, Peru. Ook de hete peper uit India en ook de chili’s uit Afrika.

Omdat paprika’s een heel harde stengel hebben die niet gebogen kan worden, kan je niet zo makkelijk telen als met tomaten. De plant blijft doorgroeien totdat de tuinder besluit te stoppen. In deze kas groeien de planten wel zo’n 3 tot 4 meter. Daarom werken ze met speciale karretjes die al rijdend ook omhoog kunnen gaan. De cameraploeg vindt dit weer prachtig. We rijden met de karretjes en stijgen en dalen. Voor sommigen kan 4 meter op een smal karretje een hele hoogte zijn.

Omdat je het gewas veel aanraakt gedurende de teelt moet je heel hygiënisch werken. Voorkomen dat er ziektes in het gewas komen. Een van de inventiefste methodes is het dopen van het mes en de handen in magere melk. Dit voorkomt de overdracht van plantenvirussen.

Johan is de bedrijfsleider die ons aan alle kanten ondersteunt. Hij en zijn enthousiaste medewerkers zijn perfecte gastheren. De familie van den Bosch was op buitenlandse reis, maar hoefde zich niet bezorgd te maken. Dit bedrijf is in goede handen.


The Taste of Life Basics” uitzending over paprika’s op vrijdagmiddag 2  april  vanaf 16.35 uur op RTL 4 of bekijk de uitzending viathetasteoflife.nl
Of registreer je om te kunnen reageren.