laatste update:1 apr 2010

31/3 ‘Op 6 maart gestart, dat was mooi vroeg’

Het aardbeienbedrijf van Danny Laurijssen in Meer is amper over het hoofd te zien: bij Hazeldonk op de A16 de grens over en dan na een paar kilometer aan de linkerhand. Het meest vooraan liggen de stellingen, erachter ligt zijn 'serre', bestaande uit drie afdelingen. Een afdeling is in een wat langer bestaande kas, en twee afdelingen is in een nieuwe kas. In deze laatste afdeling stond vorig voorjaar - toen omdat de kas niet eerder klaar was - nog een verse teelt, en deze keer een doorteelt Elsanta. In de tweede afdeling ligt een verse teelt Sonata met 13,5 planten per vierkante meter in potten, en in de derde afdeling een planting met het Italiaanse ras Clery, eveneens in potten, met 14,5 planten per vierkante meter.

Belicht met spaarlampen
De Elsanta en Sonata zijn belicht met spaarlampen met 1 lamp per 10 vierkante meter. In Elsanta is dat gebeurd vanaf 10 februari gedurende 3 weken, en in Sonata vanaf de tweede week van januari, eveneens gedurende zo’n 3 weken. In beide teelten bleven de lampen continu aan van zon onder tot zon op. Voor de belichting van het ras Clery zijn nog gloeilampen gebruikt. Een half uur per uur van zon onder tot middernacht.
Enkele weken geleden werd in het weekblad gfactueel al melding gemaakt van de spaarlampen bij Laurijssen, en was al duidelijk dat de gewasstrekking ruim voldoende was.

Resultaat van hard stoken
De pluk startte op 6 maart in het ras Clery. “Dat was mooi vroeg, het resultaat van heel hard stoken: in het begin ’s nachts op 10 graden, en overdag op 15 à 16 graden en daarna nog wat warmer. Pas tegen het kleuren van de aardbeien zijn we gaan afbouwen naar een etmaaltemperatuur van zo’n 14 graden. Ik denk dat we er nog een goede 14 dagen van plukken. Door de vroegheid zal de productie waarschijnlijk niet echt heel geweldig zijn, al hebben we behoorlijk grove vruchten kunnen plukken. Het lijkt er meer op dat niet alle bloemtakken eruit gekomen zijn. vier à vijf stuks takken per plant mag je wel verwachten, ik denk dat ik die niet in alle planten terug vind.” De pluk in Sonata is op 23 maart gestart. “Dat wordt een mooie teelt, de productie gaat goed.”

Uit de frigo
Na het ruimen van de beide teelten worden de twee afdelingen vol gelegd met Elsanta. Ze zijn vorig najaar voor het eerst geplukt en zijn de afgelopen maanden in de vriescel bewaard. De eerste partij planten - die Clery gaan vervangen - worden deze week uit de vriescel gehaald en nog enkele weken op het trayveld gezet. De tweede partij, voor na de Sonata, volgt over enkele weken.
De pluk in de doorteelt zal waarschijnlijk tussen 11 en 13 april beginnen. “We zijn voor de tweede keer rond met het doorhalen van de bloemtakken. Er komen er voldoende uit. We spuiten om de 10 dagen tegen Botrytis en witziekte. Spint hebben we in een keer goed opgeruimd bij de start van het opstoken.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.