Redactie GFActueel
24/3 ‘We willen de tomaten nu wat sneller laten afrijpen’

In de belichte teelt  (ras Brioso op Maxifort) houdt Joost Barendse van Kwekerij De Kabel in De Lier nu een wat hogere temperatuur aan dan de laatste tijd. In de voornacht wordt een stooktemperatuur van 16,5 graden aangehouden, in de nanacht 19,5 graden en overdag 21 graden met een bescheiden lichtverhoging van 1 graad. “We willen ze wat sneller laten afrijpen. De plantbelasting is hoog, 240 stuks per meter, en je weet dat de prijs rond deze tijd meest flink gaat zakken.” Het gewas staat er redelijk generatief op met een wat dunnere kop. “Maar het scheelt dat we pas twee weken geleden de laatste dief hebben aangehouden, zodat ze lang ruim hebben gestaan op 3,15 stengels per vierkante meter. Ze staan nu op de eindafstand van 4,2 stengels.”
 
Macrolophus lang bijgevoerd
Het gewas is nog redelijk gezond. “We hebben wat Botrytis na moeten lopen door wat bladrandjes. Maar bladrandjes mag nu geen naam meer hebben.” Ook op plaaggebied is het rustig. De Macrolophus en sluipwespenmix zijn aardig aangeslagen mede doordat Macrolophus lang is bijgevoerd met behulp van de speciale verstuivers van Koppert. Er is hier en daar een mineergangetje te zien. “Maar dat is ook goed voer voor de Macrolophus.” De rupsen heeft hij twee keer moeten bestrijden, met Xentari en Runner.
 
Lampen steeds vaker uit
De belichtingsduur wordt nu snel minder. De lampen gaan om 2 uur aan en op een zonnige dag al snel uit. Op donkere dagen schakelt de helft bij 225 W/m2 uit en de andere helft bij 325 W/m2. De stroom is steeds afkomstig van de eigen wkk’s. Voor het verwarmen buiten de belichtingsuren springt de ketel meestal bij. “Met die lage stroomprijzen is dat rendabeler.”
 
Onbelicht ook in productie
De onbelichte teelt (ook Brioso op Maxifort, eind december geplant) is vorige week vrijdag in productie gekomen, iets later dan gepland.  “Dit is een behoorlijk groeizaam gewas waar we een stuk generatiever op sturen.” De voornacht staat op 13,5 graden, de nanacht op 18 graden en de dag op 22 graden met 1,5 graden verhoging op lichtintensiteit en nog eens 2,5 graden op lichtsom. “Op een mooie dag willen we de temperatuur flink doortrekken.” In week 5 is bij dit gewas de stengeldichtheid verhoogd van 2,5 naar de zomerstand van 3,75 per vierkante meter. Hierop bloeit nu de vierde of vijfde tros. Van alle trossen worden nu twee puntvruchten gesnoeid. “De plant moet het nu zelf gaan uitzoeken.”
 
Graanpollen tegen bladluis
Er is nog weinig aan de hand op het gebied van de gewasbescherming. Ook hier zijn Macrolophus en de sluipwespenmix uitgezet. Daarnaast heeft Barendse voor het eerst graanpollen met sluipwespen  tegen bladluizen in de kas gezet. “We hebben nu al twee jaar last van bladluizen gehad waardoor we Plenum moesten gaan druppelen. Dat willen we dit jaar voorkomen. Ik hoor van collega’s dat er al luizen binnen zijn, maar ik heb ze nog niet gezien.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.