Redactie GFActueel
24/3 ‘Ik probeer het klimaat zo stabiel mogelijk te houden’

“Het begint weer goed te groeien nu de zon weer veel schijnt”, ziet Arjan Vedder in ‘s-Gravenzande. “We liggen nog wel allemaal iets achter op vorig jaar.” Bij hem was dat 2 ons per vierkante meter tot eind week 11, het moment dat de eerste kilo geknipt was sinds week 9. Ondanks het donkere weer is de zetting (ras Jaylo op onderstam Beaufort, 4 stengelsysteem)  steeds goed gebleven. “We hebben wel de stuks gehaald, maar we moesten ze fijner oogsten.” Het gewas staat nu behoorlijk vegetatief, maar dat was ook zijn bedoeling. “Vorig jaar hebben we eind april te weinig groei gehad en dat willen we nu voorkomen. Bovendien schakelen we deze week over van twee keer in de week rond oogsten naar 5 keer een derde.”
 
Hardere kelk
De 4 stengels per plant zijn bijna overal sterk eruit gekomen. Het werk begint al weer standaard te worden: wekelijks oogsten, sorteren en indraaien. “De kwaliteit van de vruchten is super”, vindt Vedder. “Door de kou hebben we steeds actief geteeld terwijl we toch 2 beweegbare schermen gebruikten. Je krijgt dan toch een wat hardere kelk.” Het LS-10-ultra wordt nu niet meer gebruikt, maar het Phormalux-doek gaat tussen 22.30 en 6.45 uur nog vaak dicht: als de buitentemperatuur onder 7 tot 8 graden komt. “Als het helder is of als het regent doe ik het eerder dicht.”
 
Genoeg water geven
In de voornacht daalt de kastemperatuur naar 17 graden en in de nanacht (start 3,5 uur na zonsondergang) is het 18,5 graden. Overdag stookt Vedder de kas op naar 19 graden en in de middag naar 22 tot 23 graden. Vanaf 15 uur wordt de luchtinstelling verhoogd naar 28 graden. “Ik probeer het klimaat zo stabiel mogelijk te houden want dat lijkt me voor de plant het beste.”
Met de watergift is het al weer opletten dat er genoeg gegeven wordt. “Ik start om 9.45 uur en ga tot 16 uur door. Op zonnige dagen mag er best 40 tot 50 % drain terugkomen. Maar ‘s nachts wil ik wel 6 tot 8 procent interen.”
 
Pest-in-first gelukt
De pest-in-first van spint is weer goed gelukt. “Ik heb de eerste spinthaard gezien en daar vind je ook Feltiella terug.” Verder is het nog rustig aan het biologische front. De swirskii is al in week 5 uitgezet. Macrolophus is sinds week 10 in 3 achtereenvolgende weken uitgezet. Tegen de paar bladluisjes heeft Vedder een keer gerookt met Pyrimor. “Dat doe ik eigenlijk standaard voordat ik Macrolophus uitzet.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.