Redactie GFActueel
20/3 ‘Veel CO2 van het stoken gaf stevige onderkant’

Carlo de Jongh in Prinsenbeek gaat buiten de eerste bleekselderij poten. In de kas is voorlopig de laatste sla net weggesneden. Die sla woog daar de laatste weken steeds rond de 45 kilo. Met het zonnige weer van de afgelopen periode is de groei sterk togenomen. “Vorige week dacht ik nog: de planten zijn nog niet zo ver. Maar toen wogen ze toch ineens tegen de 50 kilo.”
 
Stevige onderkant
De kwaliteit van de Hofnar en de daarna geoogste Gardia was goed. “Door het koude weer hebben we flink moeten stoken. We hebben alleen heteluchtkachels, dus dan heb je ook veel CO2. Dat gaf een stevige onderkant, met goed dik blad.”
Van ziektes of plagen heeft de sla geen last gehad, mede dankzij de koude winter en de bovengenoemde stevige onderkanten. “Bij de laatste plantingen sla heb ik de laatste bestrijding tegen smet achterwege gelaten. Dat is goed uitgepakt.”
 
Toename watervraag
Momenteel staat er Chinese kool op te groeien, van het ras Sumiko. De groeisnelheid zal van het weer afhangen, maar de planning is om rond Pasen te kunnen oogsten. “Het loopt nu iets achter, doordat we een tijd weinig zon hebben gehad. Maar Cinese kool groeit heel hard, dus die achterstand kan zo weer ingehaald zijn.”
De watergift is met het mooiere weer toegenomen. “De bladeren vangen veelzonlicht, de fotosynthese gaat sneller, dus wordt de watervraag ook steeds groter. Het aantal millimeters water is dus uitgebreid.” Met een grondboor beoordeelt De Jongh de waterhuishouding in de grond. “Maar bij het water geven doe je het meeste toch op ervaring en gevoel.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.