19/3 'Het papierwerk was deze keer een zware bevalling'


Ad Boeren en zijn compagnon Ard Mulders startten op 8 februari met opstoken in de doorteelt Elsanta. “Ze groeien goed, de strekking was geen probleem, ook door de koude natuurlijk. We hebben 3 weken belicht, van 20:00 uur tot in de ochtend, steeds een kwartier per uur. Inmiddels is ook behandeld tegen meeldauw, spint en bladluis. Je zult het altijd meemaken dat een enkele bladluis de winter weet te overbruggen”, vertelt Boeren.

Trossen doorhalen
Kijkend naar de gewasontwikkeling, loopt dat behoorlijk gelijk op met vorig jaar. “Toen zijn we 6 april gestart met plukken. Ik denk dat we nu nog zo’n drie dagen achterlopen. Momenteel zijn we volop bezig met trossen doorhalen.” Daar is deze week een begin mee gemaakt, met de inzet van Poolse en Roemeense werkers. Het bedrijf werkt al jaren lang met deze groep. “Al vanaf de tijd dat ook voor de Polen nog een tewerkstellingsvergunning nodig was. In al die jaren bouw je een band op, dat werkt plezierig. De meesten komen dan ook graag jaar na jaar terug, en wij zien ze ook graag terug. Maar het voorbereidende papierwerk wat je eraan hebt, neemt wel duidelijk toe: je moet een heel dossier maken. dat was deze keer een zware bevalling. Misschien omdat de kaartenbakken bij de arbeidsbureaus weer vol raken...”

Belgische aanpak
Buiten worden nu de tunnels gezet, voor de vervroegde teelt. “Dat doen we volgens de Belgische aanpak: op brede ruggen met zwarte folie. De planten zijn nog niet opgeschoond, dat is de volgende klus.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.