18/3 ‘We proberen vlak te stoken. Wel met een maximumbuis’

Het gewas bij Chris Bolleboom in Delfgauw is al aardig versleten. Het moet nog wel tot half april mee. “Maar om dat te halen, daar heb je niet zo veel gewas meer voor nodig.”
De productie is goed. “Dit zijn weken dat je tussen de 4 en 5 komkommers snijdt.” Hij merkt dat ook aan de watergift. Op de weegschaal krijgt het gewas elke nacht een beurt. En meestal volgt zelfs een tweede nachtbeurt. Als het watergehalte vanaf twee uur na middernacht meer dan 5 procent zakt, dan krijgen de plant die extra druppelbeurt.
 
Tijdelijk iets oudere vruchten
De kwaliteit is goed. “Alleen veertien dagen geleden was het even wat minder. De stam en het eerste zetsel van de ranken waren goed, maar daarna hadden we even wat oudere komkommertjes die door dat donkere weer lang zijn blijven hangen.”
Vanwege het donkere weer moest ook iets lichter gesneden worden dan vorig jaar. “60% 40-ers, 35% 35-ers en nog een restje 30-ers.”
 
Vlak stoken
Bij de temperatuurinstellingen hanteert hij nu een etmaaltemperatuur van meer dan 21 graden Celsius op zonnige dagen. Met donker weer is dat 20,5 graden. “We proberen vlak te stoken. Wel met een maximumbuis van 55 graden. Dus als het ’s avonds koud is, gaat hij even naar de 19 of 19,5 graden.”
Het schermdoek gaat elke nacht nog dicht. “We hebben nog geen nachten van boven de 8 of 10 graden gehad, dus ook nog geen twijfelgevallen of je het nu wel of niet open moet laten.”
 
Behoorlijk spint
Aan plagen is alleen spint flink aanwezig. “Die zit er echt behoorlijk in, vanaf week 8. Ik heb de indruk dat we het nu onder controle kunnen houden.” Er is een keer gecorrigeerd met Floramite. Verder zijn volvelds flink roofmijten ingezet.
Aan meeldauw is niets te zien. “We gaan waarschijnlijk toch niet tussenpoten, ook in verband met het feit dat Rocket er tijdelijk uit is. We willen daarom schoon aan de tweede teelt beginnen.”

Tot nu toe is elke 10 dagen preventief een behandeling met Fungaflor uitgevoerd. “Ook omdat er in het begin AC-folie in gelegen heeft, wilden we schimmels onderdrukken.”Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.