Redactie GFActueel
18/3 ‘Je kunt het toch niet maken zo in een krant te gaan staan’

“Met het mooie weer knapt het gewas goed op en dat was hard nodig”, zegt Dirk van Schie in Pijnacker.  Hij is deze week begonnen met plukken. “Het zijn kwalitatief heel mooie tomaten, en je kunt zien dat dat ook geldt voor de volgende 3 trossen. Ik ben blij dat ik weer mijn eigen smakelijke tomaten kan eten. Ik maak me geen zorgen over de smaak zoals Dirk Duijzer en Prominent dat pas wel deden in het Algemeen Dagblad. Je kunt het toch niet maken om op deze manier in een publiekskrant te gaan staan bij de opening van het nieuwe seizoen.”
Geënte planten verdubbeld
De eerste drie trossen zijn op 3 gesnoeid en daarna op 4 vruchten. De zevende en achtste tros bloeien nu. Deze week laat Van Schie een  kopdief staan bij de middelste, geënte planten op de mat en hangt hij er touwtjes bij. Op de mat staan drie duopotten waarbij de middelste twee geënte planten (onderstam Maxifort) bevat die nu worden verdubbeld. “Ik verwacht dat die dieven er mooi uitkomen nu we met de oogst begonnen zijn. Dan staan we voor eind maart op de zomerafstand van 3,2 stengels per vierkante meter.”
Weerslag op gewaskwaliteit
Half februari heeft Van Schie het foliescherm eruit getrokken. “Je probeert in zo’n winter zo zuinig mogelijk te stoken. Maar dat heeft wel zijn weerslag op de gewaskwaliteit gehad. Het is lang niet zo sterk geworden als het zonder scherm zou zijn. We hebben daardoor de laatste drie weken toch behoorlijk bladrandjes gekregen in bepaalde hoeken. Gelukkig zie ik nu weer een sterke kop komen.”
Tegen de bladrandjes heeft hij 2 keer om de twee paden gespoten, met Signum en met Teldor. Bovendien haalt hij er een rondje de slechte bladeren uit. “We hebben nu nog geen last van Botrytis, maar als het door kan gaan tot aan de stengel kun je er het hele jaar last van houden.”
Haard met wittevlieg
Tussen eind januari en eind februari heeft hij de Encarsia uitgezet. Nu volgen Eretmocerus en Macrolophus. In een hoekje van 1000 m2 zit wat wittevlieg waar meer wordt uitgezet. Voor 1 maart is dat al gespoten met Oberon. “Ik verwacht dat ik daar toch ook nog een keer met Admiral moet spuiten.” Mineervlieg heeft hij nog helemaal niet gezien. Wel is er een plant met spint gevonden. Die plek gaat hij spuiten met Floramite. De zwavelverdampers (1 per 1200 m2) staan iedere nacht 6 uur aan.
Nog veel schermen
Het gewas maakt gemakkelijk zijn vruchten aan die goed uitdikken. De voornacht hoeft daarom niet lager te zijn dan 17 graden. In de nanacht gaat de temperatuur naar 18 graden en vanaf zonsopgang mag de temperatuur oplopen tot 23,5 -24 graden bij zonnig weer en 20,5 graden bij donker weer. De ec in de mat is 4 en Van Schie geeft 3,2 mee met het druppelwater. Het schermdoek is nog vrijwel iedere nacht dicht. In de voornacht sluit het onder een buitentemperatuur van 5 graden, in de nanacht al onder 8 graden.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.