Redactie GFActueel
Volgens minister Verburg is dit de beste manier om ons vak in de schijnwerpers te krijgen.

De belangrijkste groente die in Nederland wordt geteeld is tomaat. We gaan op bezoek bij Tomatoworld bij de familie van Mil. Tomatoworld is een fantastisch initiatief van een groep tuinders en begrepen door alle toeleveranciers. Hier is alle kennis beschikbaar over tomaten en dat kan je daar ook mooi uitgelegd worden. De geïnteresseerde consument wacht hier op. Op afspraak kan hier dan ook een bezoek gebracht worden door groepen. Jos en Miranda van Mil telen voornamelijk snoeptomaatjes, de bekende Tommies.

Duitse ministers
De dag wordt wat complex want tijdens onze opnames wordt er ook nog een delegatie Duitse ministers van landbouw onder begeleiding van minister Verburg ontvangen. Het was dus een superdruk dagje voor Tomatoworld. Minister Verburg was zeer geïnteresseerd in het programma dat we aan het opnemen zijn en zij vertelde dat ze ook al enkele uitzendingen had bekeken. Volgens haar is dit de beste manier om ons vak in de schijnwerpers te krijgen. Helaas is ooit besloten dat ministeries geen tv programma’s mogen sponsoren. Dit geeft teveel risico van politieke partij campagne. (Volgens mij is dit oplosbaar, maar helaas een gemiste kans).

Milieubewuste teelt
Tomatenbloemen moeten bestoven worden om tomaten te krijgen. Dat gebeurt met hommels. Dit zijn niet agressieve, maar wel stekende, hardwerkende insecten die heel gevoelig zijn voor bestrijdingsmiddelen. De tuinbouw heeft de afgelopen 20 jaar geleerd hoe men zonder bestrijdingsmiddelen absolute topkwaliteit kan maken. Deze kennis wordt nu wereldwijd toegepast. Daarom is en blijft Nederland de voorloper in milieubewuste teelt.

De enorme collectie die geteeld wordt is sporadisch in de supermarkt te vinden. Van gestreepte tot gele, roze, bruine, en rode. Van kaviaarformaat tot heel grote Coeur de Boeuf. Van plat tot langgerekt.

Volle smaak
Ook nu weer geldt dat de beste tomaten naar het buitenland gaan, tot aan Spanje en Italië toe. Uiteraard gaat het meeste naar Duitsland en Engeland. Belangrijk voor de telers is het type trostomaat. Een tomatentros begint te kleuren vanaf het begin en dan tot aan het einde van de tros. Dus de onderste tomaat is altijd het onrijpste. Doordat de tuinders nu de hele tros oogsten moeten ze wachten tot de onderste de rijp is. Dat is het bewijs dat de hele tros de volle smaak heeft.

Tomaten mogen nooit in de koelkast. Dan verslechtert de smaak en daarmee de kwaliteit. Ik leg het Rudolph uit en daarbij noem ik heel even mijn vriend Mart van Grinsven, een jaar geleden onverwacht overleden. Een Top Researcher. Zo gedreven zo vol kennis. Zelfs op zijn rouwkaart stond:  Niet vergeten, Tomaten nooit in de Koelkast!

Bekijk het programma op de website van The Taste of Life Basics. (De uitzending over tomaat is na de televisieuitzending op vrijdag te zien op de site)


Of registreer je om te kunnen reageren.