Redactie GFActueel
16/3 ‘Je moet nu temperatuur houden, om de groei erin te houden’

Het gewas bij Didier Algoet in Duffel staat er groeizaam bij. “Het staat heel mooi in balans. De eerste rode vruchten zijn nu aan het kleuren, van de zetting die we in week 2 gehad hebben. Diegene die er nu hangen van week 8, zijn met 55 tot 65 millimeter al goed aan de maat. Het gaat vlot. Dat mocht ook wel na al dat donkere weer.”
 
Snellere zetting
Hij is nog niet zo veel aan het snijden, maar het zit er wel aan te komen. “Deze zetting van week 8 en 9 groeit sneller en explosiever dan het eerste zetsel in het donker weer. Het is voor ons vooral interessant wat de eerste vruchtjes van het tweede zetsel gaan doen. Ik hoop dat we de grote hausse, waarop iedereen komt, net voor kunnen zijn. Ons eerste zetsel was namelijk niet zo groot, waardoor er sneller herzetting kwam.”
De laatste twee weken is het gewas echt volop gaan groeien, met grote scheuten. Nu er nog  nauwelijks geoogst hoeft te worden, is er tijd om het toppen goed aan te pakken. Hij top op één blad, om gewasvolume te maken voor het lenteseizoen die er aankomt.
 
Flinke plantbelasting
In de nacht staat er een temperatuur van 18 graden Celsius ingesteld, met 1 graad lichtsomverhoging boven de 1.000 Joules. Overdag hanteert hij een temperatuur van 21 graden Celsius. De luchtlijn staat daarbij op 24 graden Celsius met grote p-banden. Boven de 400 Watt instraling gaat daar een graad van af. Na 14.00 uur mag de temperatuur naar 25-26 graden Celsius doorlopen.
“Je moet nu temperatuur houden, om de groei erin te houden. Want we zitten nu met een flinke plantbelasting, van rond de 25 vruchten per vierkante meter. Dat is een mooi aantal vruchten. Maar het is belangrijk dat het licht nu wel mee blijft zitten. Volgens de statistiek geen probleem, maar… Anders moeten we misschien eerst wat groen gaan oogsten in het tweede zetsel.”
 
Beetje activiteit nodig
Van het energiescherm wordt nog dankbaar gebruik gemaakt. “Het schermt gaat nu wel alle dagen al om 9.00 uur open. Het gewas is al anderhalve meter hoog, dus je hebt een beetje activatie nodig. Energie binnenhalen blijft wel de achterliggende gedachte, waardoor het sluiten van het schermdoek wel variabel is. Dit gebeurt afhankelijk van de buiten- en buistemperatuur. “Als de buitentemperatuur bijvoorbeeld boven de ingestelde 8 graden is, maar de buis komt al wel boven de 42 graden, dan gaat het scherm toch dicht.”
 
Luis
Aan plagen heeft het gewas de afgelopen maand wat last van luis gehad. “Dat hebben we biologisch weer onder controle weten te krijgen. De parasitering is nu goed.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.