10/3 ‘Ze kwamen goed onder het acryldoek vandaan’

De afwisseling tussen zonnige en donkere dagen is goed merkbaar bij de firma Kooijman in Ridderkerk. Niek Kooijman: “Op zo’n donkere dag gebeurt er niets. Met een dag zon zie je het gewas gaan groeien. Je merkt dan ook dat het gewas water gaat vragen. Op zo’n zonnige dag ben je weer de hele dag aan het regenen, terwijl ze met donker weer niets konden gebruiken.”
 
Schermen
In de nacht wordt een temperatuur van 7 tot 8 graden Celsius aangehouden. Overdag gaan de luchtramen bij 14 tot 15 graden open. Het scherm gaat elke nacht nog dicht, met een instelling op temperatuur en licht.
 
Acryldoek
Volgende week begint hij de jonge andijvie te snijden. De laatste winterandijvie is net weg. In het begin hebben die teelten onder acryldoek gelegen vanwege de strenge vorst. Bij de eerste andijvie heeft het er 5 of 6 weken op gelegen. In de tweede week van februari is het er af gegaan. “Dat viel niet tegen, ondanks dat we een ellendig donkere periode hebben gehad. Ze kwamen goed onder het doek vandaan.”
 
Keran bleef beste
Kooijman had het geluk nog over een deel Keran te beschikken, een ouder ras dat uit de handel is genomen. “Maar het is nog steeds het beste soort voor de winter. De Chantal viel niet helemaal tegen, maar kreeg wel duidelijk meer slijtage aan de onderkant.”
 
Achterblijvers
Vorige week is ook de laatste paksoi gesneden. Deze bleef steeds nog aardig doorgroeien. “Het enige nadeel was dat we een hoop kleintjes en uitval hadden. Het zaad was niet goed; wat zwakker.  Dat gaf aardig wat achterblijvertjes. Daar hadden we eerdere jaren geen last van. Het nieuwe zaad schijnt wel weer goed te zijn.”
 
Groei neemt toe
Bij de lollo rossa duurt het nog een paar weken voordat er geoogst kan worden. “Die rode types groeien nooit zo snel. Ze staan er al vanaf begin januari in. De eerste vier weken van de teelt zag je helemaal niets aan groei. Nu begin je aan de groei wel te zien dat ze het weer mee krijgen.”
 

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.