Redactie GFActueel
10/3 ‘Er hangt best vrij veel aan, dus het moet er ook op tijd af’

Het gewas bij Rino Kaljouw in Sint-Annaland staat er volgens bedrijfsleider Johan Stouten aardig bij. “Met best wat jong spul.” De komkommers worden niet zo heel groot. “Er hangt best vrij veel aan, dus het moet er ook op tijd af. De hoofdmoot snijden we daarom als 35-ers. Zeker in de koudere hoeken is het gewas iets voller, en oogst je wat kleiner.” Dat laatste is niet al te erg. “Ook voor de kleintjes krijgen we nog een redelijke prijs.”
 
Open gewas
Het ras Lameira heeft als eigenschap dat het vrij open blijft, en niet snel vol groeit. De ranken en subranken zijn er goed uitgekomen, mede dankzij het AC-folie dat er twee weken geleden uit is getrokken. “We hadden een vrij fors gewas neergezet, en het vocht in de kas begon te stijgen.”
Het beweegbare energiedoek gebruikt hij nog vrij intensief. Ongeveer om 9.00 uur gaat het open, rond 17.30 uur loopt het weer dicht. “Op straling mag het ook best al weer gauw dicht.” Met mooie dagen gaat het scherm dan ook enkele keren op een dag toch dicht als de zon even weg is.
 
Nog weinig gelucht
Begin week 10 wordt een nachttemperatuur van 19 graden Celsius gehanteerd, na een voornachtje van 18 graden. In de ochtend wordt langzaam opgestookt, om later richting de dagtemperatuur van 19,7 graden te gaan. Er staat daarbij een halve graad lichtverhoging ingesteld. Op stralingssom mag er ’s nachts een graad bijkomen. “Er wordt niet echt heel hard gestookt.” De etmaaltemperaturen komen op een mooie dag rond de 20,8 of 20,9 graden Celsius uit.
De luchting staat op 23,9 graden in de nacht, en op 26,8 graden op de middag. “Dus wordt er weinig gelucht met deze dagen.”
Watergeven gebeurt cyclisch om de 60 minuten. Als de stralingssom binnen die tijd aan de 40 Joules komt, mag hij eerder terug komen met de volgende druppelbeurt.
 
Plagen onder controle
Bij de ziekten en plagen zijn de rupsen onder controle, na een behandeling met Nomolt en Steward. Er zit ook een beetje spint, maar dat is niet noemenswaardig.
Een beetje meeldauw is wel gevonden. Daar wordt tegen gespoten.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.