Redactie GFActueel
10/3 “Die eerste tros is echt topkwaliteit en lekker grof’

Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland houdt nog steeds de generatieve lijn van telen (ras Mecano) vast. De voornacht (vanaf 18 uur) staat op 12 graden en de nanacht op 15,5 graden ingesteld met voor beide een graad verhoging na een lichtsom van 600 Joules. Vanaf 8 uur wordt naar de dagtemperatuur van 23,5 graden toegewerkt die in 14 uur wordt bereikt. Daarna mag de temperatuur verder oplopen met 1,5 graden op instraling (200-400 Watt) plus 1,5 graden op lichtsom (boven 500 Joules). De watergift is wel flink toegenomen. Tussen 10 en 14.30 uur geeft hij bij iedere 80 Joules 300 milliliter per vierkante meter, waarbij hij 30 tot 35 procent drain realiseert. Op een zonnige dag van meer dan 1000 Joules geeft hij om 23 uur nog een beurt van 150 milliliter. “Ik wil per nacht maximaal 10 procent interen.”
 
Groeibuis primair
Schermen doet hij alleen nog in de voor- en nanacht. Het licht voor 98 procent dicht op de stooklijn en op vocht wordt de kier vergroot naar 4 procent. “Het is Phormalux-plus-doek dat veel vocht doorlaat. Maar met zo’n groot gewas en zo’n nieuwe kas moet je toch een kier trekken.” De ventilatoren onder de goot (in iedere tweede tralie in lijn) draaien continu. Doordat de groeibuizen het primaire net vormen was de klimaatverdeling bij de ergste kou wat minder goed. “Je zag dat de planten in de buurt van de ventilatoren toch wat donkerder kwamen staan.”
 
Laatste rondje beugelen
Het gewas staat er nu ‘sterk-generatief’ bij met een mooie paarse kop. “We hebben in week 5 het aantal koppen in een keer verdubbeld van 1,96 naar 3,92 per vierkante meter. Die stengels zijn er nog mooi uitgekomen. In de donkere periode van februari zijn we niet echt teruggegaan in etmaaltemperatuur omdat we een iets slanker gewas wilden krijgen. Sinds we vorige week veel licht hebben zie je het gewas weer sterker worden.” Sinds week 9 telt de zetting aan de extra stengels volledig mee. Eind deze week komt de plantbelasting uit op 85 vruchten per vierkante meter. Tot nu toe worden alle trossen op 5 gesnoeid, maar vanaf volgende week op 6 vruchten. Dan wordt ook voor de laatste keer gebeugeld. De eerste tomaten worden dan immers ook geoogst. “Die eerste tros is echt topkwaliteit en lekker grof. Het is eigenlijk de tweede tros, want de eerste tros is er helemaal uitgehaald. De tomaten wegen ongeveer 120 gram, best grof voor Mecano. Door het gelijkmatige snoeien is ook de opvolging heel gelijkmatig geworden.”
 
 
Eieren blazen met de föhn
Vorige week heeft De Winter Diglyphus ingezet omdat er wat mineervlieg werd gevonden. Wekelijks worden Encarsia-kaartjes opgehanden en Macrolophus is al volledig ingezet. Voor het bijvoeren gebruikt De Winter een nieuw apparaatje van Koppert. Hij rijdt op een buisrailkar met een soort handföhn met een bakje en een ronddraaiend schijfje langs de dubbele plantrijen waar de Macrolophus is uitgezet. “Je ziet dat de eitjes zo heel gelijkmatig op de planten worden geblazen.” Het zwavelen is volgens de tabel van Koppert teruggebracht van 5 naar 3 uur per nacht om de natuurlijke vijanden zich maximaal te laten ontwikkelen.
 
Botrytis op de loer
“We moeten dit jaar extra alert zijn op vroege Botrytis-aantasting. Je ziet het op veel bedrijven. Je ziet hier en daar al een plekje tussen de knoop van het touw en de pot. Maar in 2 rondjes uitsnijden hebben we alles verwijderd.” Bladrandjes heeft hij nog niet gezien. “Sinds twee weken zetten we tussen 9.30 en 17.30 een kiertje lucht  van 2 procent en luchten we verder 0,5 graden boven de stooklijn.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.