Redactie GFActueel
10/3 ‘Dit is de moeilijkste periode voor groei’

Bij Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs staat een volbelast gewas. “We zitten op groei te wachten. Maar dat is gebruikelijk met een vier-stengel-systeem. Dan is dit altijd de moeilijkste periode voor de groei, omdat het eerste en tweede zetsel er allebei aan hangen.”
Ondanks periodes met donker weer, wijkt de planning niet veel af van vorig jaar. Het tweede zetsel is nu volop aan het zetten. Bij het eerste zetsel heeft hij alles netjes op 1 vrucht teruggedund.
 
Staartjes wrijven
Van der Ploeg is nu druk bezig om alle paprika’s na te lopen, voor het staartjes wrijven. “Want als ze later in het handelscircuit afbreken, krijg je rotte vruchten. Het moet daarom gewoon gebeuren, al wordt het puntjes wrijven op paprikabedrijven toch nogal eens vergeten.”
 
Redelijk hard stoken
In week 9, met 5.300 Joules kwam de etmaaltemperatuur op 20,2 graden Celsius uit. “Wekelijks gaat er nog ongeveer een kuub gas doorheen. We stoken redelijk hard, maar dat hoort bij een vier-stengel-systeem.”
Overdag realiseert hij 21,3 graden Celsius, in de nacht 19,3 graden. Structureel staat een minimumbuis van 35 graden Celsius ingesteld.
De watergift staat ingesteld op twee maal de lichtsom.
 
Beide schermen volop in gebruik
Het vaste AC-folie, bij de latere zaai van 1 november, is halverwege week 8 verwijderd. “Het werd toen even wat warmer, en het vocht begon ook parten te spelen.”
Bij de vroege zaai van 17 oktober ligt er zowel een beweegbaar doek als een beweegbaar AC-folie in de kas. “Met zulk koud weer kan ik beide schermen nog volop gebruiken.” Het doek loopt rond 15.30 uur dicht. Het folie volgt daarna op warmtevraag, meestal rond 6 of 7 uur ’s avonds. Het gaat ook weer als eerste open, voorafgaand aan het doek.
 
Orius uitzetten
Van ziektes of plagen heeft het gewas geen last. Er is voor de eerste keer Orius uitgezet, om een evenwicht op te gaan bouwen. “Wekelijks zetten we een kwart Orius uit, en dat vier weken achter elkaar. Daarna gaan we evalueren hoe het loopt.”
De swirskii en cucumeris waren al vroeg, rond de kerst, ingezet.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.