laatste update:8 mrt 2010

Redactie GFActueel
4/3 ‘Dag en nacht rv van 80% met twee schermen’

In de 5 hectare Annamaycocktailtomaten (plantdatum 10 december) op de nieuwe vestiging van de gebroeders  Vereijken in Beek en Donk beginnen de eerste tomaten nu te kleuren terwijl de zevende en achtste tros bloeien. “Zoals overal  gaat het dit jaar traag. Maar in vergelijking met Campari valt het bij Annamay nog mee”, zegt Eric Vereijken.  Het donkere weer is de voornaamste oorzaak van de trage start.
Sinds vorige week heeft hij de voornachttemperatuur flink verlaagd van 14 naar 12 graden en de dagtemperatuur wat verhoogd naar 23,5 graden tussen 12 en 17.30 uur. Vanaf vorige week vrijdag realiseert hij een gemiddelde   etmaaltemperatuur van 18,3 graden , 21,4 graden overdag en een 15,8 graden ‘s nachts. “Het gewas staat zwaar genoeg en mag iets meer op de tomaten werken. Je ziet de tomaten nu al dikker worden.”
 
Ontvochtiging
Door het Cogas-ontvochtigingssysteem kan Vereijken de minimumbuis in de nacht tot het minimum beperken. “We hadden vorige week, toen het zo nat was, dag en nacht een rv van 80 procent onder dubbelscherm en een buis van 30 graden. Met dat 70 procent energiedoek besparen we heel veel gas.” Bij iedere tralie is in de gevel een luchtbehandelingskast (lbk) ingebouwd die geen teeltruimte kost en gaat een slurf van 100 meter de kas in.  “De ontvochtiging werkt op zich goed, maar de regeling moeten we nog wel finetunen.”
 
Korte periode watergift
Na de voornacht (21 uur) gaat het energiescherm dicht. Het tweede doorzichtige scherm volgt op 22 tot 23 uur afhankelijk van de buitenomstandigheden. “We willen dan de buistemperatuur niet op laten lopen.” Bij zonsopgang gaat het energiedoek open; het andere doek volgt meestal rond 10.30 uur afhankelijk van buitentemperatuur en lichthoeveelheid.
De periode van watergift is beperkt tussen 8.45 en 13 uur, waarbij tot 12 uur op tijd wordt gedruppeld. “Na een uur houden we op om het gewas aan het eind van de dag goed op kleur te krijgen. We realiseren zo’n 20 procent drain en teren iedere nacht 10 procent in om hem generatiever te krijgen.”
 
Geen kniktrossen
Het gewas is supergezond. “We hebben er nog helemaal niets inzitten.” Wel is Macrolophus uitgezet en wordt sinds enkele weken Encarsia voorbehoedend ingebracht. Vorige week heeft Vereijken bij een op de drie planten de eerste extra kop aangehouden (stengelafstand van 48 naar 36 centimeter) die er door het krachtige gewas en meer licht goed doorgroeit. Volgende week start de oogst van de eerste tros. De kwaliteit ziet er prachtig uit.  “Het is heel goed gelukt om kniktrossen te voorkomen. Dat is altijd afwachten als je met een nieuwe ploeg de stelen gaat beschadigen.” Omdat Annamay fijner is dan Campari zijn de trossen vanaf de start gesnoeid op 8 in plaats van 7 vruchten.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.