Redactie GFActueel
Bij een lage zon beregenen in de kas geeft mooie beelden en de sla wordt dan nog mooier.


We gaan op bezoek bij de familie van der Pol. Er werken twee generaties op het bedrijf. Er wordt hier jaarrond in de kas kropsla geteeld, op meerdere locaties. Wederom worden we gastvrij ontvangen. De cameraploeg wil graag de kas filmen bij zonsopkomst en dan de oogsters onder de lampen de eerste oogst laten doen.

De familie is er klaar voor en het oogsten gaat beginnen. Om Rudolph ook een beetje het gevoel van snijden mee te geven, wordt hij in een oranje kruipbroek gehesen. Samen op de knieën sla snijden en dan proberen de familie van der Pol bij te houden. Dat kan je natuurlijk vergeten.

Rustig snijden
Ook de regisseur moet uitleggen wat in “slow” tempo gedaan moet worden. Belangstellend wordt er geknikt en wederom is een bak sla gevuld. Langzaam zit niet in de genen en er moet weer een nieuwe camerapositie gekozen worden. En nu echt rustig snijden jongens!

The Greenery is sponsor van deze opname. Ze probeert kropsla weer terug op de kaart te krijgen, want mensen eten tegenwoordig gesneden sla uit een zakje en daar zit maar sporadisch botersla in. Botersla is een heerlijke zachte sla met een kruidige smaak. Natuurlijk is er voor elk type sla iets te zeggen, maar vanwege de goede houdbaarheid en transporteerbaarheid wordt er wel erg vaak ijsbergsla aangeboden. Dit is een slasoort die pas zo’n 30 jaar bekend is in Nederland. Daarvoor aten we alleen maar botersla.

Meervoudige bescherming
Om de continuïteit van de slateelt te waarborgen moeten de tuinders heel snel weer planten na het oogsten. De grond wordt daarom jaarrond gebruikt en dat zou ziektes kunnen geven. Samen met de veredelaars en de universiteiten wordt er constant veredeld tegen deze ziektes. De slarassen van nu bezitten een meervoudige bescherming tegen onder andere valse meeldauw. Bijna elk jaar is er wel weer een nieuwe variant van deze schimmel.

De cameraploeg is weer heel erg onder de indruk van de technieken die allemaal mogelijk zijn. Hun geluk kan niet op als er op afstand een beregening wordt uitgevoerd. Bij een lage zon beregenen in de kas geeft mooie beelden en de sla wordt dan nog weer mooier.

Stoofsla
Het gerecht. Ik was het helemaal vergeten, maar vroeger maakten we dit thuis ook. Stoofsla. Als pa de planning niet ruim genoeg gemaakt had en op de moestuin de sla sneller groeide dan wat we konden eten, dan was de enige oplossing: stoofsla.

“The Taste of Life Basics” uitzending over sla op vrijdagmiddag 5 maart  vanaf 16.35 uur op RTL 4. Meer info via de website van Taste of Life Basics.Of registreer je om te kunnen reageren.