laatste update:8 mrt 2010

Redactie GFActueel
(3/3) ‘Dunne 35-er oogsten om rank beetje te ontlasten’

Het gewas bij gebroeders Van der Ploeg in Pijnacker staat er in de ene afdeling wat beter bij dan in de andere. Jeroen van der Ploeg: “We moeten weer een beetje licht hebben. We wachten op een zonnetje. Het gewas staat klaar voor een beetje groeizamer voorjaarsweer.”
Nadat de stamkomkommers er af zijn, viel er vanwege het donkere weer even een gaatje tussen de net gestarte oogst van de ranken. “Dat ging iets te langzaam. We hadden best wat rankbelasting, na weken van 3.000 Joules met vriezend weer. Met dat mooie weer krijg je ranken met veel bloemetjes eraan. Nu zitten we een maand later, en hebben nog geen 2.000 Joules. Als de stam leeg dan raakt, sterft een deel van de bloemetjes weer af, en krijg je een gaatje in de oogst.”
 
Tijdig oogsten
Aan de stam heeft hij vier vruchten aangehouden. De eerste twee stammers werden als 30-ers geoogst. Bovenin waren het 35-ers, met een beetje 40-ers.
“Zeker gezien wat er nu aan de ranken hangt, oogsten we daar een dunne 35-er, om de rank een beetje te ontlasten.” Gelukkig zijn de prijzen afgelopen week weer iets omhoog gegaan, waardoor het ook financieel iets minder erg is om vlotter te oogsten.
 
Rustig aan
Van der Ploeg doet daarom rustig aan met stoken. “Je moet met het licht meewerken. En dat is er nog niet zoveel.” Hij stookt 20 graden Celsius in de nacht. Op de dag vanaf zonop gaat hij naar 21 graden Celsius. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur mag hij een sprongetje maken naar 22 graden. Daarna gaat de temperatuur weer terug.
Om een beetje snelheid erin te houden, hanteert hij een groeibuisje van minimaal 45 graden Celsius. “Maar ook niet teveel, anders gaat de bloem er weer af.”
Watergeven gebeurt cyclisch om het uur, ongeveer in de periode tussen 9.30 uur en 16.00 uur. “Komt hij eerder binnen dat uur al aan de 50 Joules, dan krijgt op dat moment al de volgende beurt.”
 
Bijstellen schermtijden
Schermen gebeurt nog redelijk intensief. “Hij staat op de computer, maar we stellen het met de hand bij. Soms is het zo koud en donker dat je om half vijf denkt: gooi maar dicht. En met zachter weer trek je het scherm soms juist wat later dicht.”
Het openen staat ingesteld op 150 Watt instraling. “Dat klopt meestal wel aardig, maar het blijft allemaal wel afkijken van de omstandigheden. Op de dag moet hij gewoon open. Als het koud is, gebeurt dat soms pas om half twaalf, bij meer licht kan dat om negen uur zijn.”
Met de watergift gaat het eveneens rustig. De EC in de mat is, een waarde die hij ook meedruppelt. De pH ligt op 6,2. “Je geeft ongeveer 5 mee.”
 
Pleksgewijs uitzetten
Vorige week zijn bij 1 op de 5 planten preventief zakjes met swirskii uitgezet. “We hebben bij de gevel al wel een beetje spint gevonden. Er zitten er nog niet zo veel. Op die plekken hebben we er Phytoseiulus roofmijten bij gezet.” Voor de rest kijkt hij de vangplaten na. “Maar daar zit nog nagenoeg niets op.” Om de twee weken komt ook de gewasspecialist langs. “Die controleert ook de zakjes, of er leven in zit. Dat gaat goed. De vroegste afdeling gaan we in april al wisselen. Misschien kunnen we deze teelt wel af met één ronde zakjes hangen. Tenzij we eind maart meer trips krijgen. Dan moet je opnieuw inzetten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.