laatste update:8 mrt 2010

Redactie GFActueel
(3/3) ‘Schermen is in deze tijd moeilijk te automatiseren’

Na donker weer rond de eerste bloei was het spannend voor Van Dijk bedrijven in Harmelen, of een aanhoudend tekort aan zonlicht de zetting van de rode paprika zou bemoeilijken. De hoeveelheid instraling viel inderdaad niet mee. Aad van Dijk: “Maar toch is het boven verwachting gegroeid. Het is gelukt om redelijk strak een vruchtje op het vierde oksel te krijgen. Die zijn nu hardgroen. Bij een aantal collega’s zie je dat ze meer uitgesmeerd zijn gaan groeien.”
Inmiddels is het tweede zetsel ook goed aan het zetten, wat de plantbelasting op 2 tot 2,5 vrucht per tak brengt. “De planten staan er ook heel sterk op, met een al behoorlijk gewas van 1,60 meter hoog. Het staat nu naar volle tevredenheid. We hebben in de komende periode wel een beetje zon nodig om de plant in balans te blijven houden.”
 
Staartjes wrijven
“Deze en vorige week zijn, zoals ik iemand hoorde zeggen, de ‘nationale staartjes-wrijf-dagen’. Iedereen is daar nu mee bezig. Of het nu hard of bijna niet nodig is, we doen het gewoon.”
Het staartjes wrijven, bij hardgroene vruchten die daar de maat voor hebben, voorkomt dat ze later bij het oogsten of sorteren afbreken. In de doos vormen de wonden in dat laatste geval een invalspoort voor schimmels. Door ze van tevoren al af te breken, drogen de kleine wondjes netjes op.
 
Fors schermen
Met het koude weer wordt nog fors geschermd, met meer dan 120 scherm-uren per week. Het moment van openen en sluiten wordt dag voor dag bekeken. “Het blijft echt telen. Schermen is in deze tijd moeilijk te automatiseren. Het weer, de buisvraag, alles speelt mee.”
Het AC-folie is half januari al uit de kas gehaald, met oog op het toenemende vocht. “Onze kas is vrij dicht, en we hebben een vroege zaai met daardoor ook al eerder een hoop gewas.”
 
grote P-band
Bij de klimaatinstellingen hanteert Van Dijk overdag een temperatuur van 21 graden Celsius, met de ventilatie op 23,5 graden. “Dat is al vrij fors, maar uiteraard staat er daarbij een grote P-band ingesteld.” Als nanacht houdt hij 17,5 graden Celsius aan, na een voornacht van 16 graden. De etmaaltemperatuur komt daarmee rond de 19 graden uit. “Met mooi weer net erboven, op een donkere dag net eronder.”
De watergift begint met een basisstart, aangevuld met 90 cc. voor elke 100 Joules instraling. De EC blijft goed op peil. “We zitten op perliet. Dan is de EC heel makkelijk te sturen.”
 
Rustig met plaaginsecten
Met plagen is het nog heel rustig. “Op een enkel luisje na hebben we nog niets gevonden. We zijn preventief begonnen met wat biologie uit te zetten: swirskii en cucumeris. De eerste week van maart beginnen we nu ook met Orius uitzetten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.