Redactie GFActueel
Door de regen blijft de aanvoer en kwaliteit van groenten uit Almería achter.

Sinds begin dit jaar heeft het veel geregend in Zuid-Spanje. Ook al heeft het deze week nog geregend in Almería, zit ik dit nu te schrijven in een voorjaarszonnetje in El Ejido. Zeker de Canarische Eilanden en Madeira kregen het zwaar te verduren vorig weekend, waarbij op het Portugese eiland zelfs 48 mensen om het leven kwamen door het water; een catastrofe van een hele andere dimensie dan een paar courgetteplanten die natte voeten kregen, zoals begin januari in Almería.

Bassins flink gevuld
Voordeel van de regenval is dat alle bassins intussen weer flink gevuld zijn en de komende zomer onmogelijk waterschaarste kan ontstaan. Een ander voordeel is dat als het in Zuid-Spanje regent, met water dat vanaf de Atlantische oceaan binnenkomt, dat het dan in Marokko ook regent. Gedeelde smart is halve smart denken ze hier.

Door de regen blijft de aanvoer en kwaliteit van groenten uit Almería achter en komt het seizoen van bijvoorbeeld komkommers versneld aan zijn einde... Net nu de prijzen weer wat waren aangetrokken na het slecht verlopen eerste deel van het seizoen.

Weer en wind
Het blijkt maar weer eens: de elementen blijven een grote rol spelen in de tuinbouw in Zuid-Spanje. En ook al bestaat er meer en meer belangstelling voor het produceren van groene energie in de tuinbouw, toch ben ik ervan overtuigd dat de komende jaren weer en wind een doorslaggevende rol zullen blijven spelen in de tuinbouw.

Klok rond werken
In de nabije toekomst komt daar een andere ontwikkeling bij. Ik was vorige week met een tomatenteler van 48 jaar op stap. Hij gaf aan dat geen van zijn drie kinderen zijn netjes georganiseerde bedrijf van 3 hectare cherrytomaten zal gaan voortzetten. En zoals hij aangaf: “En die situatie is bij collega tuinders precies hetzelfde. Geen van onze kinderen heeft zin om om net als pa de klok rond te werken voor een paar centen”. Voor Almería betekent het onzekerheid op korte termijn, maar ook op lange termijn, al zal die situatie misschien in Nederland wel niet veel anders zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.