Portugese telers krijgen financiële steun voor de wederopbouw van hun door een windhoos getroffen kassen.

Tijdens de tweede excursie-dag van het bezoek aan Portugal, door de landelijke gewascommissie sla van LTO Groeiservice, worden onder andere de plastic kassen in Torres Vedras bezocht. Er wordt druk gewerkt aan het optrekken van nieuwe kasconstructies, nadat een windhoos in de nacht van 22 op 23 december de helft van de ongeveer 600 hectare aan plastic kassen vernietigde.
Tijdens de lunch is de minister van landbouw op TV te zien, die net op die dag de officiële overheidstoezegging heeft ondertekend om 75 procent van de herbouwkosten te financieren.

Grote verschillen
Bij de bezochte slabedrijven zijn grote verschillen te zien. Van onverzorgde bedrijven, waar gewassen staan met de nodige (wortel)ziektes, tot keurig strak aangelegde en onderhouden bedrijven met uitgebreide voorzieningen. Al wordt nergens erg krap gekeken op een onkruidje meer of minder in de kas.

Inefficiënte arbeid 
Overal blijft ook de inefficiëntie van de arbeid de Nederlandse bezoekers verbazen. Geen kruipende medewerkers die bezig zijn met planten of oogsten. Alles gaat lopend en voorovergebukt. Er wordt daarbij heel wat meters met een handvol perspotten gelopen, op en neer tussen de bakken met plantmateriaal en de plaats van planten.
Met loonkosten van 2 tot 3 euro per uur lijkt de noodzaak om de efficiëntie te verbeteren niet bijster groot.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser 

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.