laatste update:25 feb 2010

Redactie GFActueel
Tijdens de eerste dag van een bezoek aan Portugal werd een teeltgebied bezocht dat zich vooral toelegt op de export.

De landelijke slacomissie van LTO Groeiservice brengt momenteel een bezoek aan Portugal. In Lissabon hetzelfde weerbeeld als bij het vertrek uit Nederland: somber weer en regen. Op de eerste dag wordt gelukkig een gebied bezocht dat een stuk zuidelijker ligt, net even ten noorden van de Algarve. Daar is het droog, al hebben telers er ook flink last van overmatige regenval gedurende de laatste paar weken. Zelfs op de pure zandgrond is het daar in de vollegrond vaak lastig om de producten te oogsten.
Die pure zandgrond, in combinatie met het milde klimaat, waren reden waarom bedrijven in deze regio zijn neergestreken die in de winterperiode aanvullend willen leveren op de voornamelijk Engelse markt. Inmiddels zijn de initiatiefnemers soms flink uitgebreid.

Diversiteit aan gewassen
Er wordt een diversiteit aan gewassen geëxporteerd, waaronder babyleaf, diverse andere slatypes, wortelen en radijs. Maar ook zijn er bedekte teelten met tomaat, zowel in plastic boogkassen als in kassen met netten.

Dankzij nog ernstiger waterschade in Spanje, profiteerden de Portugezen even van aanbodschaarste vanuit Zuid-Europa, met hogere prijzen. Maar gemiddeld gezien laten de telers een helaas ook in ons land vertrouwd geluid horen: hard werken en weinig verdienen aan hun producten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.