laatste update:6 mei 2010

Redactie GFActueel
24/2 ‘Beheersen op schoteltjes is goed bevallen’

Pieter de Vogel in Rotterdam heeft flink moeten stoken. Hij troost zich met de gedachte dat het meestal toch de koudste jaren zijn dat de hoogste geldopbrengst worden gehaald. Een vast foliescherm had deze winter aardig gas kunnen besparen, maar vanuit eerdere ervaring vindt hij de voordelen niet opwegen tegen de extra arbeid en kosten. “Maar ook nu hebben we al genoeg dagen gehad dat ik blij was dat er geen folie in zat.”
 
Generatieve inslag
Bij de tomaat hanteert hij een voornacht van 15 graden Celsius. In de morgen gaat de temperatuur naar 18 graden en in de middag naar 21 graden Celsius met een flinke lichtverhoging.
Het is heel rustig met ziektes en plagen. “Wat mineervlieg in het begin, maar die is al weer weg. Verder een enkel wit vliegje, maar er zit ook al Macrolophus in. Die hebben we overgehouden van vorig jaar.”
Bij de start heeft hij de planten dit jaar voor het eerst beheerst op schoteltjes. “Dat is goed bevallen. Hij kreeg een goede generatieve inslag en zo blijft hij ook staan. In het begin was het wel even spannend, toen er planten wat slap begonnen te gaan. Ik had niet gedacht dat die planten de pot zo snel leeg zouden trekken. We moesten flink meer water gaan geven.”
Op de hele tuin geeft hij momenteel altijd één vaste beurt water per dag, ongeacht de lichthoeveelheid. Verder houdt hij 100cc per 100 Joules licht aan.
De vierde tros bloeit eind week 7, met hier en daar een vijfde tros. Er wordt nu om de drie planten een extra dief aangehouden, wat de stengelafstand op 3,3 stengels per vierkante meter brengt. “Dat is gelijk ook de eindafstand waar we verder het hele jaar op blijven.”
 
Meer stengels
Bij de komkommers is tot op heden niets aan plagen of ziekteverwekkers te zien. Er staat een voornacht ingesteld van 18 graden Celsius. Na het opstoken naar 20 graden blijft die laatste temperatuur de hele dag gehandhaafd, ook weer gekoppeld aan een lichtverhoging.
Hij snijdt de eerste komkommers van de hogedraadteelt. Die staat op 2 planten per vierkante meter. “Ik ben nog in discussie met mijn voorlichter, om de stengeldichtheid te verhogen naar drie stengels per vierkante meter. Het is veel werk en het kost een flinke extra investering aan hogedraadhaken. Maar meer gewas is wel gewenst. Het blad wordt straks kleiner, waardoor het moeilijk wordt om voldoende vocht te houden. Ik denk dat ik eerst maar 1.000 vierkante meter ga proberen. Als dat goed uitpakt, ga ik de volgende teelt overal naar 3 stengels.”
Op het zevende blad is de eerste vrucht aangehouden, waarna om en om wordt gedund. Na het indraaien tot nu toe, is nu net een begin gemaakt met het clippen aan de Qlipr-hogedraadhaken.
Als ras staat er ongeënte Aviance. Dat meeldauwtolerante ras is vrij vroeg te planten. “De volgende teelt wordt Shakira, maar die kun je zo vroeg nog niet zetten.”
 
Zetting afhankelijk van licht
Bij de paprika’s is alleen hier en daar een boterbloemluis of rode luis te zien. “Maar die worden al geparasiteerd.” De ergste plekken zijn met Spruzit gespoten. Daarna is alle biologie ingezet. “Ik hoop dat die het nu in de hand kunnen houden.”
De gele paprika’s zijn het verst. Daar bloeit nu de vijfde oksel. Op het vierde begint de eerste zetting. De rode paprika’s zijn twee weken later. Daar bloeit de derde oksel. “Die mag ook gaan zetten, maar het hangt van het buitenlicht af of dat ook gaat lukken.’
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.