laatste update:24 feb 2010

Redactie GFActueel
24/2 ‘Belichting met donkere weer hard nodig’

Bert van den Brand van Fresh Valley in Maasbree heeft een goede start gehad met zijn belichte troscherries. Die zijn op 20 en 28 november geplant. “De laatste weken is het wel koud geweest.” Soms lukte het daardoor niet helemaal om de geplande temperatuur te halen. “Maar dat wil je ook niet, als het buiten zulk donker weer is. We hadden in week 6 nog geen 1.700 joules. Dan hoeft het niet zo warm te zijn.”
Hij houdt overdag een temperatuur van 20 graden Celsius aan, met een graad lichtverhoging. Na de voornacht van 14 graden Celsius volgt een nanacht van 17 graden met een lichtsomverhoging van een halve graad.
 
Lampwarmte komt goed van pas
Met het donkere weer staat de belichting 18 uur per dag aan. “We hebben dat licht hard nodig.” De lampwarmte, die in andere periodes wel eens nadelig kan zijn, komt met het koude weer ook goed van pas.
Het lichtuitstoot reducerende schermdoek moet overdag open. In de nacht lucht hij wat boven het doek, omdat het - met een aantal warmere dagen - wat vochtiger in de kas begon te worden.
Van den Brand is de vierde tros aan het oogsten. “Het gewas staat er goed bij, maar het voelt de belasting nu wel. Na een paar zonnige dagen zie je niet snel dat de plant nog wat over heeft.”
Aan watergift krijgen de planten s’nachts 1 beurtje op de weegschaal, en overdag op tijd en licht. 
Trossnoei
Er is gestart met 2,15 stengels per vierkante meter. In week 3 is op iedere pot één dief aangehouden, wat de stengeldichtheid op 3,2 per vierkante meter bracht. In week 10 zal die op de eindafstand van 4,3 stengels gebracht worden.
Het ras Juanita snoeit hij op 14 vruchtjes, die nu rond de 11 gram wegen. In de zomer punt hij de trossen alleen bij. Het San Marzano-type Dunne snoeit hij nu nog terug naar 10 tomaatjes. Naar de zomer toe laat hij er 12 zitten. Ze wegen nu tegen de 20 gram.
 
Vangplaten
Voor de gewasbescherming is 1 Macrolophus per vierkante meter uitgezet in drie rondes. Daarnaast zijn nog wat sluipwespen uitgezet.
“De eerste maand hebben we nog geen wittevlieg gezien. We tellen iedere week 10 vangplaten per hectare. Als we wittevlieg gaan zien, dan hangen we stroken vangplaten op, om ze weg te vangen.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.