laatste update:24 feb 2010

Redactie GFActueel
24/2 ‘Houtstook vraagt best meer aandacht’

Wim Huisman in Raalte heeft 20 januari Euphoria geplant. “De eerste dagen was het duidelijk te koud. De planten hebben een behoorlijk koude start gehad, met temperaturen van 15 graden. Wij verwarmen de 12.000 vierkante meter met een houtkachel van 1,5 megaWatt. Het snoeihout was toen aan de natte kant. Daarna hebben we droger hout gekocht. Dat ging beter om het warm te houden. Collega’s denken wel eens te makkelijk over houtstook en de voordelen. Maar je hebt er best meer zorgen van.’
Er staat een buffer van 100 kuub om de warmte van de continu draaiende houtketel optimaal te benutten. “Een nacht kun je de kas wel op die buffer verwarmen.”
 
Dunnen gericht op 40-ers
Inmiddels groeit het lekker. de planten staan aan de draad. Halverwege week 8 worden de eerste vruchten geoogst. “Dat zullen nog geen 40-ers worden. Het zullen hoofdzakelijk 35-ers zijn. Maar de volgende willen we wel als 40-ers oogsten. Daar hebben we met de snoei rekening mee gehouden. Er zijn maar 7 stamvruchten aangehouden, dus niet zo veel.”
Hij stookt 20 graden Celsius in de nacht en 22 graden overdag. Dat lukt goed. Alleen in noodgevallen, als het heel koud is buiten, laten we hem een graadje of anderhalf zakken.”
Er is een beweegbaar foliescherm geïnstalleerd met helder folie dat 10 x 20 is geperforeerd. “Bij mooie dagen gaat al los. Op donkere dagen alleen even om het gewas te activeren, maar dan gaat het weer snel dicht.”
De watergift begint langzamerhand iets toe te nemen. “We hebben nieuwe perliet. Dat is vrij droog, dus dan kun je wat ruimer water geven. Maar het water is niet voorverwarmd. Met dat koude water moet je dus ook oppassen dat je niet te veel gaat geven.”
 
Geringe plaagdruk
Tegen ziektes heeft hij geen standaard bespuitingen uitgevoerd bij de start van de teelt. “We zitten hier in een uithoek van Nederland, wat komkommers betreft, dus is de plaagdruk niet zo hoog. We zijn ook vrij schoon geëindigd. Er zit wel een enkel wit vliegje, waartegen we swirskii uit gaan zetten.
De gewaswerkzaamheden bestaan uit het standaard indraaien en het nu eruit halen van de koppen. De zijranken lijken er behoorlijk goed uit te komen. “Of het weer moet echt roet in het eten gaan gooien, doordat het te donker blijft.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.