Redactie GFActueel
17/2 ‘Volle bak stoken zonder dat je licht hebt’

Cees van Heijst in Asten-Heusden heeft op 16 december de 26 oktober gezaaide Orange Glory geplant in een vierstengelsysteem. “De plant is ontzettend tegengevallen. Een gemiddeld gewicht van slechts 20 gram. Dus zaten er ook bij van 18 gram. Het was een plant zonder snelheid, met een veel te klein bladoppervlak. Terwijl hij toch oud genoeg was.”
 
Moeizame start
De kleine plant vroeg een aangepaste start. Beginnen met de geplande 22 graden Celsius vlak stoken zat er niet in. Er werd gestart op een nacht- en dagtemperatuur van 20,5 en 21,5 graden. “We moesten met hele kleine stapjes omhoog. Daar hebben we 1,5 dag over moeten doen.“
 
Arbeid spreiden
In een gedeelte van de kas laat hij in het vierde oksel de eerste vrucht komen. Om de arbeid te spreiden, laat hij in een andere afdeling de bloem pas in het vijfde of zesde oksel zitten.
Om de zetting goed door te laten zetten, zit Van Heijst met smart te wachten op een omslag van het huidige sombere weer naar een periode met meer zonlicht. “We zullen het vijfde en zevende oksel radicaal moeten opschonen om een betere zetting te krijgen.
 
Rustig telen
Nu het zo donker is, kijkt hij ook goed wat het gewas aan kan. “We doen heel rustig aan. Met een etmaaltemperatuur van 18 graden houdt het wel op.”
In de nacht houdt hij een temperatuur van 17 graden Celsius aan, overdag 18 graden. Bij de planten de hij iets hoger voor het eerst laat zetten, is het verschil ietsje groter: 16,5 graden in de nacht en 18 tot 18,5 graden op de dag.
Het schermdoek wordt nog intensief gebruikt. “Vorige week is het maar 5 uurtjes open geweest. Je hebt geen licht. Daarbij moet je volle bak stoken met het koude weer.”
 
Schone start
De gewasbescherming is begonnen met drie rondjes Vertimec. Omdat de voorgaande teelt schoon geëindigd is, kon hij twee rondjes van het gebruikelijke aantal bespuitingen achterwege laten. “We zijn nog nooit zo schoon gestart.” Er zat alleen een heel klein beetje trips, die met de eerste bespuitingen is gepakt.
‘Het spuiten is op tijd gebeurd. Vorige week hebben we al cucumeris uitgezet. Over twee weken volgen de Orius en degenerans.”
 
Eén afzetblok
Naast de teelt houdt de aanvoer Van Heijst sterk bezig. “Alle telers moeten wakker worden. We moeten niet allemaal alleen maar naar de eigen belangen kijken, maar één blok vormen om onze paprika’s te exporteren. De klok moet in ere hersteld worden om de prijs te bepalen. Dan kun je daarnaast nog makkelijk een deel bijverkopen. Maar niet verkopers alles laten wegduwen tegen lage prijzen.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.