Redactie GFActueel
17/2 'Gabriella kan wat rustiger geteeld worden'

Het gewas van het ras Gabriella op onderstam Beaufort staat nu goed naar de zin van Martijn van Onselen in ’s-Gravenzande. “We hebben in week 6 best wel rustig aan gedaan. Ondanks het lichte weer in de tweede helft van de week was de gemiddelde etmaaltemperatuur maar 18 graden. De kop was wat dun, maar is daardoor een stuk sterker geworden.” Van Onselen heeft gekozen voor Beaufort omdat Maxifort bij de proeven in voorgaande jaren te veel nadelen liet zien. “Je ziet te veel vegetatieve groei en lengtegroei met meer kans op Botrytis en geen meerproductie. Daarnaast moesten we met Maxifort wat grover oogsten om het gewas in bedwang te houden waardoor de middenprijs daalde.” Dit jaar heeft hij proeven staan met de onderstammen Efialto (Enza) en nummer 61074 van Rijk Zwaan.
 
Een graad lager gestookt
Het gewas is van het planten op 15 en 16 december goed weggegroeid. “Het kan duidelijk rustiger geteeld worden dan Jaylo.” In de eerste vier weken is een etmaaltemperatuur gerealiseerd van 21 tot 21,5 graden onder vast folie. “Dat is bijna een graad lager dan we bij Jaylo hanteerden.” Vanaf week 2 is de temperatuur gedaald. Het 20 bij 20 geperforeerde folie heeft Van Onselen er 15 januari uitgehaald vanwege de gewenste temperatuurverlaging en het oplopen van de luchtvochtigheid. “We stookten al bijna steeds op de minimumbuis.”
 
Blijft goed zetten
Van Onselen haalt deze week voor het laatst de bijbloemen en dieven weg. Vanaf de volgende ronde worden de zijtakken op de eerste bloem getopt. De drie koppen per plant (5,1 stengels per vierkante meter) staan heel gelijk. “Als je een kop mist maakt hij er gemakkelijk een bij.” De eerste twee ringen vruchten zijn gezet en in een enkele warmere hoeken ook de eerste krans van drie. De vruchten groeien goed uit en gezien de grofheid van de kelken en het sterke gewas verwacht hij de eerste vruchten redelijk grof te kunnen knippen. Hij verwacht rond 1 maart te beginnen met oogsten, precies even snel als vorig jaar. “Maar we hebben nu lager in temperatuur gezeten omdat dit ras gemakkelijker dunner gaat staan en toch gewoon blijft zetten. Daardoor hebben we ook wat gas bespaard
De opening- en sluittijden van het beweegbare scherm varieren met de dag. Normaal gaat het om 9-10 uur open en 16-17 uur weer dicht. Op een koude donkere dag ligt het minder lang open. “We hebben het scherm zo veel mogelijk open vanwege het licht en de plantactiviteit.” Om 10 uur start de watergift. Per dag worden 3 tot 6 druppelbeurten gegeven van 100 milliliter. Op lichtere dagen wil Van Onselen wat drain realiseren.
 
Alleen swirskii ingezet
Op plaaggebied is er nog niets te bekennen. Direct na het planten is vier keer (om de 6 dagen) Vertimec gespoten. “Ik hou ervan om helemaal schoon te beginnen.” Volgende week komen de swirskii-roofmijten: 1 zakje per 4 planten. “Dat lijkt misschien veel, maar swirskii is het enige wat we willen inzetten. Vorig jaar hebben we het voor het eerst zonder Macrolophus gedaan en dat is goed gegaan. Macrolophus remt de swirskii-ontwikkeling en verspreidt Mucor.
Zodra plagen als bladluis en spint opkomen reageert hij met het inzetten van Phytoseiulus, Feltiella en verschillende slluipwespen tegen bladluis. Voor de bestuiving gebruikt Van Onselen het hele jaar bijen. Er staan nu 4 volken op 5,5 hectare en er komt er nog een bij. “Ze blijven het hele jaar trouw in de kas.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.