Redactie GFActueel
17/2 ‘Hogere EC om sterkere plant te krijgen tegen schimmels’

René Meulendijks in Meijel heeft op 6 januari Sacha geplant. Ook in een 1 februari-planting na een herfsttrostomatenteelt staat dit ras. “Vorig jaar hebben we hem in proeven gehad, waar hij er goed uit kwam. Ook is hij meeldauwtolerant. Dat heeft ook een positief effect gehad op de keus om over te schakelen.”
 
Tragere plant
De teelt bij de vroegste planting is tot nu toe goed verlopen. “Die teelt is heel vlot van start gegaan.” Bij de latere planting verliep dat iets moeizamer. “De planten waren trager, door de kou van eind januari bij de plantenkweker.”
In de oudste teelt hanteert hij overdag een temperatuur van 21 graden Celsius, met een halve graad lichtverhoging. Na de voornacht van 18,5 graden volgt een nanacht van 19,5 graden. Die laatste temperatuur kan met 0,3 graden Celsius verhoogd worden op lichtsom.
In de latere teelt wordt nog redelijk vlak gestookt, met een dag/nacht-temperatuur van 21 en 20 graden.
 
Licht nodig voor snelheid
Het beweegbare doek heeft, zeker in de latere teelt, best veel dicht gelegen. “Bij dat jongere gewas probeer je meer vocht te creëren. Bij het oudere gewas, dat net in productie is gekomen, heb je meer licht nodig om snelheid te maken. Maar zoals pas, met van die sneeuwbuien, had het scherm achteraf eigenlijk wel dicht kunnen blijven.”
Ondanks het donkere weer constateert hij dat er nog redelijk snelheid in het gewas en de vruchtvorming zit. “En de scheutvorming gaat ook netjes. De ranken komen er gewoon goed vlot uit, maar ook niet te sterk.”
 
Hogere EC
Bij de watergift op de perliet in de vroege teelt geeft hij nu liever een beurtje te veel dan te weinig. “Met een behoorlijke buisvraag geven we ook nog twee nachtbeurtjes.” Op een donkere dag krijgt het gewas 1,1 liter per vierkante meter, op een lichte dag rond e 1,6 liter.
Bij de Sacha houdt hij een iets hogere EC aan dan voorheen gebruikelijk bij andere rassen. “Dat geeft de zaadfirma ook aan, om een wat donkerder vrucht en een wat mooier groen gewas te krijgen. Ook houden we een hogere EC aan omdat we dan een sterkere plant krijgen tegen schimmels. Zeker omdat we minder bestrijdingen uitvoeren tegen de meeldauw is dat belangrijk.”
 
Carnaval
Bij de gewasbescherming is in de vroegste teelt gestart met twee rondjes Vertimec. De eerste keer met de LVM, de tweede keer is gespoten. In de latere planting is alleen die eerste LVM-behandeling nog uitgevoerd.
In de vorige komkommerteelt zat een enkel spintje, maar die is met de eerste Vertimec-behandeling opgeruimd. In de herfsttomatenteelt zaten een paar witte vliegjes. Begin maart zal een begin worden gemaakt met de inzet van swirskii.
In de carnavals-week worden naast het oogsten alleen de hoogst noodzakelijke gewaswerkzaamheden uitgevoerd. Alle koppen zijn vast gezet, de scheuten zijn op twee gezet en de vruchtje op één. Nu hoeft hij alleen nog planten in te draaien bij de latere planting. “Volgende week hoop ik de ranken over te gaan leggen.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.