laatste update:4 mei 2010

Redactie GFActueel
17/2 ‘Tijd van lampen afschakelen en luchten komt er aan’

De belichte teelt met het ras Komeett (12 en 13 oktober geplant)  bij Teun Varekamp in ‘s-Gravenzande heeft de eerste vorstperiode van dit jaar best wel een bladrandje opgelopen. “Maar het is netjes ingedroogd. Sinds twee weken komt er weinig meer bij en wordt de bladkleur beter. De kop en de zetting zijn steeds redelijk sterk gebleven”  Na de derde tros zijn er 7 trossen van vijf vruchten aangehouden. Sinds week 5 wordt gesnoeid op 4 en dat blijft in principe zo. “We hebben een bloeisnelheid van ongeveer 0,9 trossen per week bij een etmaaltemperatuur van 19 graden.”
 
Nog geen 0,5 kilo achter
Begin januari is de dichtheid van het gewas verhoogd van 2,8 naar 4,2 stengels per vierkante meter.
De eerste drie trossen zijn op 5 gesnoeid, de volgende op 4 en tros 8 en 9 weer op 5. “We proberen zo de aanmaak op 14 vruchten per vierkante meter per week te houden.” Deze week wordt de zevende tros geoogst. De weekproductie ligt nu op 1 tot 1,2 kilo per vierkante meter. “We lopen ondanks het donkere weer nog geen halve kilo per vierkante meter achter.” De kwaliteit is goed. “Het zijn mooie rode en harde vruchten met een gewicht van 165 gram.”
 
Ketel draait nooit
De belichting (12.500 lux) staat nog steeds maximaal aan: van 23 tot 17 uur. “Maar de tijd nadert dat we met mooi weer en hogere buitentemperaturen overdag de lampen gaan afschakelen om niet te veel te hoeven luchten.” Varekamp stuurt ook nog steeds sterk generatief met een voornacht (vanaf 17 uur) van 15 graden. Van 21.30 tot 1 uur stookt hij op naar de nanacht van 17,5 tot 18 graden, waarbij het laatste deel door de lampen wordt gedaan. “We willen niet doorschieten in temperatuur als de lampen aangaan.”  Bovendien valt het soms niet mee om in de onbelichte voornacht de nanachttemperatuur te halen met alleen twee 51-errs onderin. De ketel draait nooit.”  De twee wkk’s leveren samen 4,8 MWe op 6,2 hectare. Wanneer in de ochtend het scherm openloopt ontstaat er een dipje van 0,5 tot 1 graden. Vanaf 9.30 uur loopt de dagtemperatuur op tot 21 a 22 graden met 2 graden lichtverhoging.
Per nacht wordt drie keer een druppelbeurt gegeven. Overdag wordt er steeds frequenter gedruppeld met beurten van 110 tot 150 milliliter.
 
Onder controle
Het werk is nog vrij rustig in de kas. Het bestaat voornamelijkuit oogsten, dieven, indraaien, snoeien en blad knippen. Botrytis is goed onder controle. Iedere twee weken wordt een controlerondje uitgevoerd waarbij wonden worden uitigesneden en ingesmeerd met een pasta. Het wit sluimert op een heel laag niveau nadat hij afwisseld Enzicur, Baycor en andere middelen heeft gebruikt.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.