11/2 ‘In de grondteelt heb je de buisverwarming hard nodig om droog te stoken’

Arno Jonker van Bijo in ’s-Gravenzande heeft de gesloten kas net volstaan. De tomaten (11.000 m2) zijn 14 januari gepoot, de paprika’s (7200 m2) op 22 januari en de komkommers (6000 m2) op 1 februari. Voor tomaat heeft hij het ras Cappricia staan, 1-op-1 geënt op onderstam Emperador. Bij paprika zijn van de rassen Ferrari (rood) en Chelsea (geel) en bij komkommers het ras Armada.
Jonker is zo lang mogelijk doorgegaan met de oude teelt omdat hij vorig jaar door de bouwwerkzaamheden aan de Innogrow-kas pas op 15 maart kon planten. “Het moment van planten wijkt nu niet veel af van wat normaal is in de biologische teelt. Je moet in de grond niet te vroeg beginnen.” Hoewel hij geen grondverwarming heeft is de lichte zavelgrond nu toch 18 graden.
 
Warmtepomp continu aan
De luchtslurven heeft Jonker laten zakken tussen de plantrijen. “Je hebt die lichtwinst best wel nodig in deze donkere tijd.” Per tralie van 12 meter zorgen 7 luchtslurven en 7 buisrails voor de verwarming. De warmtepomp staat continu aan en levert een watertemperatuur van 38 tot 40 graden. “In de grondteelt heb je de buisverwarming hard nodig om droog te stoken.” De warmtepomp draait op ingekochte groene stroom en de ketel op bio-olie spingt bij om de warmtebuffer gevuld te houden. “De warme bronnen zijn nog onvoldoende geladen.”
 
Vlakke stooklijn
Het plantmateriaal was schitterend bij binnenkomst. “We konden een heel egaal gewas neerzetten. En  door die luchtverwarming hebben we gewoon geen temperatuurverschillen in de kas.”
De planten zijn meteen in de grond gezet. Ze zijn gedruppeld tot alles egaal nat was. “Je moet natuurlijk de pot goed aankijken want daar zitten de meeste wortels. De tomaten staan op 2 planten per vierkante meter en worden straks verdicht tot 3,3 stengels per vierkante meter. Hij streeft een etmaaltemperatuur na van 18 graden met een dagtemperatuur van 21 graden (van 11.30 tot 16.30 uur) plus een lichtverhoging van 3 graden tussen 200 en 350 Watt per vierkante meter. De voornacht staat ingesteld op 14 graden. De paprika heeft een etmaaltemperetuur van 22 graden en komkommer van 20 graden. Beide teelten stookt hij vrij vlak. Het energiedoek gaat ’s nachts dicht als de buitentemperatuur onder 4 graden is gezakt.
 
Hoge CO2-concentratie

De komkommers worden deze week vastgezet en geclipt aan het touw. Jonker gaat er een hogedraadteelt van maken. “We willen alleen stamkomkommers snijden want de teelt viel vorig jaar behoorlijk tegen toen we van de ranken gingen snijden.” De paprikaplanten zijn vorige week op twee stengels gezet en worden eind deze week vastgezet. De tomaten worden ingedraaid en gediefd. De eerste bloemen gingen begin deze week bloeien. Jonker tikt nu iedere dag tegen de stam en heeft zes trostrillers gekocht bij een collegatuinder. “Het is wel ouderwets maar de hommels willen nog niet vliegen. Dat komt waarschijnlijk door de hoge CO2-concentratie uit de compost. We hebben niet extreem veel compost ingebracht, maar we meten in de komkommers en paprika’s toch 2600 ppm CO2 omdat de kas zo dicht is. Door het mooie weer van dinsdag kon ik in de tomaten wat luchten en zakte de concentratie daar naar 1800 ppm.”


Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.