Redactie GFActueel
11/2 'Licht in komende tijd bepaalt of knoppen blijven zitten’

Robert van Zeijl in Honselersdijk heeft op 10 december het ras Orange Glory geplant, van zaaidatum 26 oktober. “De plant zag er best uit, maar het was opvallend dat het inwortelen best lang duurde. Daar kom je gaandeweg pas achter.”
Hij denkt dat een wat scheve verhouding tussen temperatuur en de geringe hoeveelheid zonlicht een rol heeft gespeeld bij de mindere doorworteling.
 
Angst voor trips
“Maar voor de rest gaat het goed. We zien geen ziekten of plagen.” Aan het eind van de vorige teelt had hij nog wel wat last van boterbloemluis. “Maar gezien de bestrijdingscyclus bij de start van de teelt, krijgen we daar nu verder geen last meer van.”
De eerste Orius staat op het punt om uitgezet te worden. Dat zal zes keer gebeuren, met een kwart Orius per vierkante meter. Om schoon te starten is voorbehoedend een aantal keer Vertimec gespoten. “Vijf keer, omdat we vanuit het verleden met bronsvlekkenvirus te maken hebben gehad, en daardoor bang zijn voor trips.”
 
Kantje boord
Het gewaswerk bestaat deze tijd uit het clippen van de stengels, aan de onder de goot door getrokken gewastouwtjes. Hij hanteert een drie-stengelsysteem dat op 6,6 stengels per vierkante meter staat.
De vijfde oksel bloeit of is net gezet. “Die bloem moet ook zetten. Maar het zal allemaal kantje boord zijn. De knoppen staan nu goed en zitten er mooi gebogen in, maar de hoeveelheid licht in de komende periode bepaalt of ze wel of niet blijven zitten.
 
Grote verschillen in instraling
De binnen een week sterk wisselende lichtomstandigheden zijn ook niet gunstig. “Die grote verschillen zijn funest. Daar knapt het gewas niet van op. Gemiddeld zit de instraling rond de 300 Joules. Maar er zitten dagen bij van 500 Joule en dan meet je weer een dag van 52 Joule. Op zo’n donkere dag kom je licht tekort, en met ineens één zo’n lichte dag weet de plant niet erg goed om te gaan.”
 
Iets gezakt in temperatuur
Na een start op nacht- en dagtemperaturen van 20-21 graden Celsius, die later zijn opgetrokken naar 21-22 graden Celsius, is hij inmiddels weer geleidelijk gezakt. Hij hanteert nu een voornacht van 17 graden Celsius, die om 01.00 uur wordt opgetrokken naar 18 graden Celsius. Overdag staat de temperatuur op 20,7 graden Celsius ingesteld, met een piekje van 21,5 graden op de middag.
Op een donkere dag komt hij op een etmaaltemperatuur van rond de 18,5 graden uit.
 
Meer drain
De watergift begint iets toe te nemen. “We hebben sowieso geen dag overgeslagen. Maar nu gaan we van lieverlee iets meer geven, omdat we al een aantal dagen geen of bijna geen drain hebben. En dat mag hij nu wel wat gaan krijgen.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.