5 reacties

Redactie GFActueel
Weet je? Ik ben al dat geneuzel van die marketingexperts en bankmannen gewoon hartstikke zat.

Ik heb mijn kas nu volstaan met jonge aanplant komkommmers/paprika’s of tomaten en die staan ondanks de kou en het donkere weer goed te groeien. Ik ben een goede teler en aan het einde van een groeiseizoen kan ik terug kijken op een bovengemiddelde productie van een prima kwaliteit. Ik doe gewoon waar ik goed in ben; ik teel groente onder glas voor een lage kostprijs. Mijn komkommers/tomaten/paprika’s zijn mooi en lekker en gezond. Wat wil een mens nog meer? Ze zijn milieuvriendelijk geteeld met weinig bemesting en gewasbeschermingsmiddelen. Ik ben ook zuinig met energie. Eigenlijk doe ik gewoon alles goed. Zelfs mijn medewerkers werken hier met plezier. Die hebben niet de zorgen die ik wel heb.

Ik erger me rot aan al die deskundigen die zeggen dat ik het anders moet doen. Wat moet ik dan op dit moment anders gaan doen? Kan iemand me dat eens precies vertellen? Ik wil best al mijn planten er nu uittrekken als ik met iets anders meer geld kan verdienen. Maar we kunnen niet allemaal kiemplantjes gaan telen zoals Rob Baan. Ik wil ook best lid worden van een andere telersvereniging of mijn product voor de klok gaan veilen. Eigenlijk maakt dat me allemaal niet uit. Ik ben best flexibel. Maar nu lees ik steeds allemaal buitenstaanders (die zelf geen kassenbedrijf hebben) roepen dat het allemaal anders moet. Op foodlog roepen ze ook: “het roer moet om.” Dat zal wel, maar wat moet ik dan DOEN? De zoveelste smaaktomaat of minipaprika gaan telen? Alsof dat mijn redding zou kunnen zijn. Minikomkommers dan? Weet je hoeveel markt daarvoor is? Al die discussies op gfactueel of foodlog hebben mij tot nu toe geen steek verder geholpen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  C.v.Staalduinen

  Simpel Bernadette,verhuur jou kas met jou erbij,natuurlijk voor een zeer hoog uur loon,want je bent als columnist al onmisbaar,aan een of meerdere van die deskundigen.Evalueer na een jaar hoe zij het hebben gedaan,eens zien wat ze dan nog te zeggen hebben,en jij hebt er weer een baan bij,als deskundige die weet hoe deskundigen het ook niet weten.
  Als je geen tuinder bent geweest weet je namelijk ook niet wat er speelt op een tuinbouw bedrijf,de gemiddelde deskundige heeft nog nooit een gas rekening betaald,laat staan een jaar keihard gewerkt en geld hebben moeten mee brengen.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Maar Bernadette, dat is toch heel simpel vanuit het perspectief dat je daar neerzet: gewoon iemand die komkommers, paprika's en tomaten die je kas uitpuilen laten komen ophalen bij jou in plaats van bij je buurman. O, die komt niet?

  Hoe komt dat , Bernadette? Als je daarover gaat schrijven, kom je vast zelf tot een praktisch advies formuleren. Echt helemaal. Ik denk zelfs dat individuele tuinders zelf een heel eind kunnen komen als ze daar maar eens over na gingen denken.

 • no-profile-image

  Robin

  Ja we stampen gewoon groente uit de kas en geven het aan een organisatie. Dan hopen we dat we er iets voor krijgen waardoor we nog wat kunnen verdienen.

  Misschien moeten we verdubbelen of verdriedubbelen om de kostprijs te verlagen. Meer lenen en meer product, zonder dat we weten of de markt hierom vraagt, misschien verdienen we dan wat.

  Bernadette, goede column, nu doorpakken en de discussie opstarten over oplossingen. En aub geen APO verhalen, dit zal zeker wel een tijdelijke invloed hebben en een procentuele stijging van de prijzen kunnen laten zien, maar op termijn zijn de opties maken wat de eindklant vraagt, betrouwbaarheid, kwaliteit, duurzaam en voedselveiligheid rendabeler.

  Om marketing en sales niet te vergeten, want op dit vlak moeten we het stenen tijdperk snel gaan ontgroeien.

  We hebben laatst deze discussie nog gevoerd, en toen dacht je inderdaad dat als je zelf iets een fantastisch product vind dat de consument dat toch ook moet vinden! Helaas werkt dit niet zo. Succes!

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman-Kroon

  Inderdaad, wij hadden een prachtige geurende roos, maar ze werd niet goed (genoeg) betaald. Dat heeft ons het bedrijf gekost. Maar in het jaar daarvoor hebben wij heel veel andere mogelijkheden bekeken van veredeling, andere rassen of overstappen naar potplanten of zaadteeelt. Er was gewoon bijna niets mogelijk, ook omdat onze eigen vermogenspositie al zo uitgehold was door de slechte prijzen en de hoge gasprijs. In die situatie zitten nu veel van mijn collega's. Ik heb voor hen ook geen goede oplossingen. En ik vraag me inmiddels ernstig af of areaalkrimp niet de enige oplossing is.

 • no-profile-image

  Ies Bos

  Hallo Bernadette,
  Jouw verhaal is helemaal van toepassing op ons bedrijf.Gelukkig zijn de eerste uitbetaalprijzen voor de belichte groene paprika's marktconform en geeft dat iedereen een ander gevoel.
  Ies Bos.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.