Redactie GFActueel
3/2 'Graag wat meer snelheid gemaakt, maar dat zit er nu niet in.’

Jan op het Veld heeft in Belfeld een bedrijf van 4 hectare, een kas van 2 en een van 5 jaar oud. Hij heeft dit jaar opnieuw het ras Capricia staan op onderstam Emperador. “Vorig jaar had ik deze combinatie voor het eerst en dat is goed bevallen. We hadden twee weken na het planten al pepinosymptomen in de plant maar dat heeft nooit tot vruchtsymptomen geleid. Dat was met het ras Plesant wel anders.”
 
Weer op de automaat
Op het Veld heeft op 17 december een zesweekse plant gepoot die getopt was op het tweede blad. “Het streven was op 1 januari bloei te hebben, dat werd 5 januari. Een dag erna hebben we ze op de mat gezet. Na 3 tot 5 dagen royaal water geven om de wortels in de mat te krijgen zijn we gaan interen.” Voor het eerst gebruikt hij daarvoor een weegschaal voor twee substraatmatten. Verzadigde matten wegen 40 kilo. Nu variëert het gewicht tussen 37 kilo overdag tot 34 kilo in de nacht. “Nu de derde tros bloeit heb ik het gevoel dat we wat meer moeten gaan druppelen, dus sinds maandag staat de automaat weer aan.” De unit start om 9.30 uur en tussen 10.30 en 14.30 uur mag bij iedere 100 Joules een beurt van 100 milliliter per plant gegeven worden.
 
Geen voornacht
Hij vindt dat het gewas er mooi op staat, hoewel de kop nog vrij dik is. “We hadden graag wat meer snelheid gemaakt, maar dat zit er nu niet in.” De zetting is goed al vraagt de eerste tros wat meer snoeiwerk en zit de tweede tros bij 10 procent van de planten vijf bladeren na de eerste tros. “Maar dat was vorig jaar erger.”  Hij snoeit de eerste tros op vier en de komende trossen op vijf vruchten.
Stoken doet hij rustig aan: 16 graden in de nacht plus 2 graden op licht (50-200 Joules) en 19 graden plus 4 graden lichtverhoging overdag. Een voornacht staat er niet in omdat de etmaaltemperatuur door de kou al koel genoeg uitkomt. “Ik heb maar een enkel scherm dat boven 50 Watt opengaat. Daarnaast heb ik de buizen begrensd op 65 graden, dus op koude donkere dagen wordt het niet warmer dan 19 tot 20 graden.”
 
Schermgebruik
De laatste tijd schermt Op het Veld 130 tot 150 uur per week. Zodra de lichtintensiteit boven 50 Watt per vierkante meter mag het scherm open. “Als de voeler boven het scherm 10 graden of meer aangeeft gaat het scherm in 10 minuten helemaal open.” Het beweegbare LS10-doek is in een kas al vijf jaar oud. “Het wordt dan toch snel vuiler, maar de schoonmaak met Formaline heeft wel geholpen.”
Hij heeft een wkk staan van 2 MW die normaal bijna 24 uur draait, maar als het echt heel koud is gaat de wkk uit en draait de ketel volop om de buffer van 800 kuub te vullen. Door de rookgasreiniger kan hij CO2 uit de wkk gebruiken, tot 1000 ppm.
 
Macrolophus en zwavel
Deze en volgende week gaat hij bij een op de drie planten een extra kop aanhouden zodat de stengelafstand 37,5 centimeter wordt. “Dat is een week eerder dan anders, maar de plant staat nu sterk en hij heeft er in week 7 meest veel moeite mee door de hogere plantbelasting.” In de oksel waar de scheut komt snijdt hij tijdens het aanbinden het blad weg om het gewas opener te houden.
Tegen rupsen heeft hij een keer gestoven met Turex en dat heeft goed geholpen. Op de gele vangplaten op het middenpad ziet hij meer mineervlieg verschijnen maar natuurlijke vijanden inzetten is nog niet nodig. Wel komen er in week 6 en 7 twee zendingen Macrolophus. “Er is een eerste plekje wit gevonden, dus ik wil dan toch ook gaan zwavelen.” Deze week worden de potjes schoongemaakt en gevuld.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard.Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.