Redactie GFActueel
3/2 ‘We zullen nu meer op strekking moeten werken’

Op 24 december heeft Gerrit Bergwerff in Maasdijk de 10 november gezaaide rode paprika RZ 35-152 geplant. “Voorheen hadden we Viper. Daar waren we heel content mee. Hij gaf een heel hoge opbrengst. Maar onze telersvereniging heeft ervoor gekozen meer nadruk te leggen op echte kwaliteitsrassen. Wij zelf hebben nooit kwaliteitsproblemen gezien, zoals veel spikkels. Dat is altijd gelukt, onder andere door te telen op twee stengels, twee keer per week oogsten, genoeg energie erin stoppen, en een bijpassend bemestingsschema.”
 
Snelle doorkleuring
De nieuwkomer RZ 35-152 blonk steeds uit in houdbaarheidsproeven. Ook viel de snelle doorkleuring op. “Hij doet er een dag of vijf minder over om rood te worden dan Viper.” De vraag is nog wel of dezelfde productie gehaald kan worden. Maar als er een kilootje minder wordt geoogst, en dit wordt gecompenseerd door een lager percentage binnenland, is het totaalresultaat zeker zo gunstig.
 
Meer op strekking werken
“Hij is wel korter geschakeld. We zullen het dus straks klimaattechnisch wat anders aan moeten pakken, om meer op strekking te werken. Iets vlakker stoken met een wat hogere nachttemperatuur, waarbij we vooral in de ochtend strekking proberen te maken.
Een nadeel waar nog echt aan gewerkt moet worden is de verhoogde gevoeligheid koploosheid en splijtkoppen. “Dat is een eigenschap waar dit ras meer last van heeft, maar het blijkt ook van invloed hoe hij bij de plantenkweker geteeld wordt, vooral bij het oppotten na het zaaibed. Er zit duidelijk verschil tussen opkweekbedrijven. Daar moet nog mee gestoeid worden.”
 
Vlotte start
RZ 35-152 heeft meer gestrekt blad dan de Viper, die juist hangend blad liet zien. “Dat maakt dat je ook onder zonniger omstandigheden een wat voller gewas houdt.”
In het tweestengelsysteem, op 6,7 stengels per vierkante meter, is Bergwerff bezig de tweede stengel aan te binden, nadat eerder de eerste stengel vast gezet om omvallen te voorkomen. De derde oksel bloeit nu. Dat is best snel gegaan voor deze zaaidatum.” Die snelheid zat er bij de plantenkweker al in. “Daarom hebben we ook al net voor de kerst geplant, hoewel dat pas net erna was gepland.
Het bloempje in de derde oksel wordt nog weggehaald. “In de vierde oksel mag hij komen. Daar laten we zetting toe.”
 
Weinig licht gehad
Na een vlakke start op 21,5 graden Celsius, waarbij de temperaturen langzamerhand verder uit elkaar getrokken zijn, houdt hij nu een voornacht aan van 18 graden. na de nanacht van 18,5 graden Celsius, op een lichte dag een half graadje hoger, stookt hij op richting de dagtemperatuur van 20,5 graden.
“Gelukkig hebben we weer wat licht gehad. Daarvoor was het problematisch. We proberen altijd om niet zo koud te gaan, maar echt hard doorgaan ging met dat donkere weer ook niet.”
 
AC-folie weggelaten
Jarenlang heeft hij met een vast folie onder het beweegbare doek gewerkt. Teelttechnisch ging dat goed, maar hij vond de inspanningen en kosten toch niet lonen. Daarom liet hij het AC-folie dit jaar weg. “Het zou deze strenge winter juist heel goed gewerkt hebben. Aan de andere kant hebben we geen beperkingen gehad met het gascontract of de WKK-capaciteit. En met de strekking en het gewasvolume is het heel goed gegaan.”
Wel moest er uiteraard flink gestookt worden. “Tot en met week 4 hadden we, vanaf planten, al 9,5 kuub gas weg.”
 
Wat drain op zonnige dagen
De watergift wordt beperkt gehouden. “Op zonnige dagen wil ik wat drain, maar op een donkere dag sla ik gerust een keer over. De matten liggen er voor het tweede jaar. Die zijn dus uit zichzelf ook al wat natter.”
Het voor een tweede keer gebruiken van de matten durfde hij mede aan vanwege een schoon geëindigde vorige teelt. “We hebben geen Fusarium of andere narigheid gezien.”
Met vijf rondjes Vertimec, aangevuld met afgewisselde middelen zoals Nomolt en Previcur, kon hij helemaal schoon starten. “En kunnen we in week 6 al beginnen met swirskii inzetten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.