Redactie GFActueel
3/2 ‘Vanaf het trayveld meteen naar binnen’

Dat zijn vader op het bedrijf in Meer een oogje in het zeil houdt, is voor Danny Laurijssen een geruststellende gedachte, maar toch nog niet voldoende om vanaf zijn vakantieadres niet af en toe even naar huis te rijden. Met vijf kwartier enkele reis is dat nog wel te doen, en het is voor de gemoedsrust.
Want waar collega’s met alleen doorteelten nu nog vooral bezig zijn met het vangen van koude, zo gonst het bij Laurijssen al volop van de activiteit. Dat gonzen is letterlijk te nemen, van de bijen in een verse teelt met het ras Clery. Hij heeft het ras voor het derde seizoen, erop gericht om in de eerste week van  maart te starten met plukken. Vorig jaar viel de eerste pluk wat later, maar de teeltmaatregelen zijn deze keer verder aangescherpt om de genoemde vroegheid te halen. De planten zijn al in november geplant, direct vanaf het trayveld. “Ze hebben dus niet in de frigo gezeten”, en op 20 december is de kachel  aangegaan. Ze staan in Batobakken (4,8 liter) met 5 planten in een pot en 13,4 stuks per vierkante meter. De temperatuur is lichtafhankelijk, bij donker weer op een etmaalgemiddelde van 14,5 graden Celsius, en bij open weer op 16 graden. Sneeuw op het dak is in zo’n teelt geen probleem, die verdwijnt als sneeuw voor de zon.
De keus voor Clery is naast de genoemde vroegheid, ook vanwege de arbeidspreiding en de vruchtzetting. Het gewas is niet heel gevoelig voor wortelziekten en de zetting is heel behoorlijk. De bloemen zijn buitengewoon aantrekkelijk voor de bijen, zodat ze al vroeg intensief worden bevlogen. Zelfs zo, dat hommels voor de bestuiving geen optie zijn, omdat ze veel te fel zijn, en daardoor –vooral in het begin als er weinig bloemen open staan- makkelijk schade veroorzaken. Naast Clery heeft Laurijssen een verse teelt met Sonata. Deze planten zijn vanaf het trayveld  op 10 november  in de frigo gezet, en staan vanaf 20 december op de stellingen. Het stookregime is hetzelfde als in Clery, totdat de eerste bloemen zich aandienen. Dat zal op zijn vroegst rond 10 februari zijn, aldus Laurijssen. “De temperatuur gaat dan meteen drastisch naar beneden.”
Teelt numero drie betreft een doorteelt met Elsanta. Hier gaat de kachel aanstaande donderdag weer aan, en zal het gewas worden opgeschoond. Het waren lichte trayplanten, met tussen 12 en 13 stuks per vierkante meter (14 planten per strekkende meter). Op de kwaliteit was de eerste oogst niets af te dingen, wel had de productie iets hoger mogen zijn. “Dat was viereneenhalve kilo per vierkante meter, dat had 5 kilo moeten zijn. We hadden even te veel zijneuzen weg gehaald, vandaar.”
Naast glas heeft Laurijssen ook tunnels met 3 stellingen per tunnel, en buitenstellingen met kleine kapjes.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.