2 reacties

Komkommer

Sjaak Verhoeven
'Ik denk dat vooral te lage temperaturen het scheuren bevordert'

Sjaak Verhoeven van kwekerij den Breeakker in Hedikhuizen is eind week 51 de tweede tros aan het oogsten, van de 17 september geplante herfsttomatenteelt met het ras Speedella. De trossen zijn op zes vruchten gesnoeid, met uitzondering van de op vijf gesnoeide onderste tros.

Geen gescheurde vruchten
Die eerste tros is er zonder gescheurde tomaten vanaf gekomen. “We knippen altijd echt rode trossen, maar toch hadden we nul scheuren. Speedella is daar niet gevoelig op, en heeft daar heel weinig last van. Dat geeft een veilig gevoel.”
Volgens Verhoeven speelt temperatuur ook een belangrijke rol bij het voorkomen van gescheurde vruchten. “Ik denk dat vooral te lage temperaturen het scheuren bevordert. Wij zakken nooit verder dan 14,5 graden. Ik denk dat die temperatuur meer van invloed is dan de watergift en worteldruk waar vaak de nadruk op wordt gelegd.”

Temperatuur opbouwen
Na de periode met het koele regime, van 16 graden Celsius overdag en 14,5 graden in de nacht, is hij weer gaan opbouwen richting het ethrellen. Hij stookt op naar 16 graden, waarbij de temperatuur tussen 11.00 uur en 14.00 of 14.30 uur even de 18 graden kan aantikken.
“Je moet nu flink stoken om die 18 graden te halen. Dat is moeilijk.” De etmaaltemperatuur komt eind week 51 op 15,5 tot 15,7 graden Celsius uit.

Sneeuwvrij kasdek
Het doorstoken is ook nodig om het kasdek sneeuwvrij te houden. Daarvoor moet ook het scherm open. Sowieso laat hij het doek in deze intensieve schermperiode open lopen boven de 60 Joules instraling, om te proberen om actief te blijven telen. “Het vocht mag ook niet te hoog oplopen.”

Moeizame uitgroei laatste tros
Hij hoopt bij de beëindiging van de teelt rond 15 januari op ongeveer 7,5 kilo tomaten per vierkante meter uit te komen. “Vorig jaar zaten we rond de 8 kilo. Dit jaar is dat een half kilootje minder, vooral omdat de uitgroei van de laatste tros moeizaam verloopt. We hebben duidelijk minder instraling dan vorig jaar.”

Wat zwaardere komkommers snijden
Op 8 februari wordt de nieuwe teelt komkommer weer geplant. Daarvoor gebruikt hij het ras Profit. “Wij snijden graag wat zwaarder. Profit komt dan goed naar voren.” Het is een meeldauw-vatbaar ras. In de eerste teelt vindt hij meeldauw echter nog niet zo’n probleem. Wel komt er als proef een kapje van de resistente Proloog bij te staan.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gebr Kik

  Geen last van makkelijk loslatende vruchten sjaak? Niet zo erg als zijn voorganger maar in de proef niet helemaal ongevoelig bij ons.

 • no-profile-image

  verhoeven breeakker

  bij de onderste tros viel weleens een tomaat,maar dat kwam doordat die tros weleens door de elastiek zakte.
  door die knik en als er door de grofheid te weinig ruimte onderling was viel er een af.
  (de eerste tros stieken we )
  dus bij ons waren vallende vruchten totaal geen probleem.
  als je vraagt hoeveel kg er gevallen zijn,
  dan zijn er dat minder als 25 kg.
  groeten Sjaak

Of registreer je om te kunnen reageren.