‘We geven water op potgewicht’

Ad Boeren en zijn compagnon Ard Mulders in Bavel plukten op 22 december de laatste aardbeien in de doorteelt met Elsanta. “De hergroei is nog maar matig én het personeel is naar huis.” Die matige hergroei is puur een gevolg van de beperkte lichtinstraling. Om dat te compenseren, moet er langer worden doorgestookt. “Zoals het er nu voor staat, waarschijnlijk tot half januari. Wij werken op basis van het aantal groeigraaduren, en je kunt natuurlijk de knophoogte volgen. Die zit nu op 4 à 5 millimeter.” De pluk is de weersomstandigheden in ogenschouw nemend goed geweest, al viel de uitgroei op het laatste wat tegen. “Begin november hebben we het door het donkere weer ook wat rustiger aan moeten doen, juist op een moment met veel aardbeien.”

Flink verdampen
Door de huidige omstandigheden ligt de buistemperatuur onder het gewas op 60 tot 70 graden Celsius, waardoor er flink wat water kan verdampen. “We houden de gietbeurten daarom goed in de gaten. Als het een keer zonnig wordt - dat is trouwens al wel erg lang geleden - dan geven we direct een aantal beurten achter elkaar, om alle potten op een gelijke vochtigheid te brengen. Vanaf dat moment stemmen we de watergift af op het potgewicht. We werken daarvoor gewoon met een weegschaal.”

Liefst geen schade
De sneeuw geeft tot nu toe weinig problemen. Wel gaat het schermdoek open, op momenten dat er flink wat neerslag naar beneden komt. ”We zijn weliswaar verzekerd, maar we zitten niet te wachten op schade. De kans daarop is natuurlijk niet zo groot, zo lang we nog blijven stoken, maar dat kan anders worden als de kachels straks uitgaan.”

Direct inpakken
Mulders en Boeren waren op 12 december klaar met het naar binnen halen van hun trayplanten. Dat was net voor de tweede vorstgolf. Tijdens eerste vorstperiode stond een deel van de planten nog buiten, onder een dubbele afdekking, plus een sneeuwdek. “Dat kwam goed uit. De planten waren amper bevroren, we konden direct door met inpakken.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.