‘De ongelijkheid is nu helemaal bijgetrokken’

Pieter van Dijk heeft dit jaar gekozen voor het nieuwe ras DRW 7749 (Monsanto) in Brielle. “Ik heb hem voornamelijk gekozen vanwege zijn mooiere vorm. In de zomer blijft hij mooi gemoot. Andere voordelen zijn de dieprode kleur en zijn wittolerantie.” Hij heeft op 1 december een grote plant naast het plantgat gezet (13 oktober gezaaid). Hij heeft er in een keer zijn hele bedrijf van 6 hectare mee vol gezet. “Maar ik heb ook altijd vrij grote rassenproeven voor onderstammen en cultivars. Dit jaar heb ik ook substraatproeven liggen van kokos, perliet en veen.”  DRW 7749, die nog geen naam heeft, kent hij al drie jaar. “Ik vond hem eigenlijk altijd te fijn, dus we gaan meer op drie snoeien en hem straks nauwer zetten.”
De planten zijn 1-op1 geënt op Optifor. “De eerste trossen zijn niet sterk qua vruchtvorm en dat wordt erger met geënt-getopte planten.” De planten zijn op een onderlinge afstand van 75 centimeter gezet. In week 4 verwacht hij de plantafstand te halveren naar 37,5 centimeter. Met Growdena hanteerde hij altijd 43 centimeter als eindafstand.

Dif van 3 graden
Van Dijk is best tevreden met het gewas. "Bij aflevering waren de planten ongelijker dan ik verwacht had, maar dat is nu helemaal bijgetrokken.” Bij veel planten kwam de eerste tros op het achtste blad. “Dat vond ik te vroeg dus die zijn eruit gehaald.” Daarnaast heeft hij op 21 december de open bloemen weggehaald en vervolgens de hommels ingezet. “Daar wordt het gewas mooi gelijk van.” Er wordt zo gesnoeid dat de eerste twee trossen samen zes vruchten hebben. Hij verwacht  begin maart de eerste tomaten te plukken.
Van Dijk heeft de eerste weken vlak gestookt, maar met de eerste tros in zicht is hij een temperatuurverschil tussen dag en nacht aan gaan houden van 3 graden. In week 51 was dat 18 in de nacht en 21 graden overdag, maar na 2 dagen donker weer 17,5 om 20,5 graden. De maximumbuis staat op 55 graden. De groeibuis staat nauwelijks aan omdat hij de koppen er nu dichtbij hangen. Bij zon-op begint hij met 1 graad per 2 uur op te stoken naar de dagwaarde. Dan gaat ook  het scherm in drie stappen van maximaal 10 minuten open.

Vast folie werkt steeds beter
Onder het beweegbare scherm heeft hij een vast folie aangebracht. “Het gaat ieder jaar beter om meer gelijkheid in het klimaat te krijgen.” Dit jaar heeft hij voor het eerst  ‘vario’-folie, waarbij tot 30 meter uit alle gevels de perforaties op 20 bij 20 centimeter zitten. Daarbinnen zitten ze op 10 bij 10 centimeter en rond het betonpad op 5 bij 5 centimeter. Daarnaast heeft hij de ventilatoren een halve meter laten zakken. “Als ze tegen het folie blazen krijg je meer weerstand en grotere ongelijkheid.”

Rustige feestdagen
Rond de feestdagen is het lekker rustig op het bedrijf. Toen het clippen was gedaan en de dieven eruit waren kon het vaste personeel op vakantie. In week 52 beugelen scholieren de eerste trossen . “Dat blijven we doen tot in maart.” Zij hebben net voor kerst ook de matten opengesneden tot op de bodem. Iedere ochtend worden een aantal potten gewogen waarna het gietbeleid wordt bepaald. Vorige week kreeg iedere plant bij donker weer 200 milliliter per dag, en bij helder weer 300 milliter. "Sinds de bloei hebben we de ec van het druppelwater verhoogd van 4 naar 4,5.”
Op de gele vangplaten was nog niets gevonden. “Alles is nog schoon. Vorig jaar hadden we al mineervlieg rond deze tijd.” Gele vanglinten hangt Van Dijk pas op als hij een hoek met wittevlieg vindt. “Ik doe dat puur plaatselijk,om ze weg te vangen.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.