‘Ik ben niet van de grote voorraadbemestingen’

Jeroen en Annie van Leeuwen in Lepelstraat gaan hun derde jaar in als biologische telers. “We hebben daarvoor op substraat geteeld. In 2009 hebben we in een kas biologische tomaten geteeld , vorig jaar gevolgd door een paprikateelt in 2010. In de andere kas zijn we in april 2010 met de biologische teelt gestart, nadat de kas zes maanden leeg had gelegen. Dat is minimale overgangstermijn als de grond met folie was afgedekt”, zei Jeroen van Leeuwen vlak voor Kerst. In deze jongste biologische kas (ongeveer 1,7 hectare) wordt 6 januari paprika geplant, het rode ras Spider. “Dit ras is me goed bevallen vanwege zijn mooie vruchtvorm, grove vruchten en voldoende groeikracht.” De planten zijn niet geënt. “Enten is op ons bedrijf nog niet nodig.”
De tomaten in de andere kas van 1,7 hectare worden op 3 januari geplant: het ras is Mecano, 1-op1 geënt op onderstam Maxifort. Ze komen op een plantafstand van 50 centimeter te staan , net als de paprika’s met drie stengels. “We kiezen voor 1-op-1 geënte planten om eerder in productie te zijn en meer groeikracht over te houden aan het eind van de teelt.”

Grond zo min mogelijk keren
In de week voor kerstmis werd er nog hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Een lasser was bezig de verdeelleidingen van de grondverwarming te installeren. De slangen waren al voor de tomatenteelt van vorig seizoen in de grond getrokken. “Voor we paprika’s planten wil ik de grond op een temperatuur van 21 graden hebben.” Daarnaast is de grond tot een diepte van zeker 30 centimeter met een cultivator bewerkt, over de buisrailverwarming heen. “We hebben een paar messen eraf gehaald. Dat gaat zo best goed.” In de week na kerst rijdt heeft hij met buisrailkarren de compost de kap in, 50 ton per hectare. Als laatste worden de plantrijen gerotord op een diepte van 10 tot 15 centimeter. “Ik wil de grond zo min mogelijk keren om het bodemleven op zijn plaats te houden.”

Plantsapanalyses
De zanderige bodem is nog goed gezond blijkt uit de ‘bioscan’ die hij heeft laten uitvoeren. Ook de hoeveelheid beschikbare mineralen valt niet tegen. “Ik ben niet van de grote voorraadbemesting want dan ben je die kleine plantjes zo kwijt. Ik mest liever regelmatig bij aan de hand van de gewasvraag.” Hij laat daarvoor regelmatig plantsapanalyses doen. In 2010 deed hij dat iedere week in het kader van een onderzoek. “Voor sommige elementen ontstaan de tekorten als eerste in het jonge blad, voor andere in het oude blad of in de vruchten. Met de meetgegevens van vorig jaar hoop ik dit jaar nauwkeurig te bemesten.”

Veel CO2 uit bodem
Stoken doet Van Leeuwen alleen met de ketel. “Met een dubbel scherm kan ik heel wat kou aan.” Onder het beweegbaar LS-10-ultra scherm trekt hij een vast anticondensfolie met 20 bij 20 centimeter perforatie boven de paprika en 10 bij 10 boven de tomaten. De eerste tijd hoeft hij nog geen CO2 te doseren. Er komt genoeg los uit de bodem. “Vorig jaar moest ik in de paprika zelfs afluchten terwijl het buiten behoorlijk koud was. Toen liep de CO2-concentratie op tot boven 3000 ppm. Dat geeft veel generatieve groei, maar daar zit je met paprika in het begin niet op te wachten.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.