‘De groei is er een eind uit’

De diverse bladgewassen bij firma Kooijman in Ridderkerk groeien traag met het koude weer. “De groei is er een eind uit”, constateert Niek Kooijman. Het gewicht is hard achteruit gegaan. Bij de andijvie hebben we bijvoorbeeld tot nu toe 15-ers gesneden, maar daar gaan we nu ook naar 18-ers toe.”
Bij de lollo rossa gaan er nu ook twee in een zakje. Daar is hij de laatste van aan het opsnijden. “De markt vraagt er ook niet meer naar. Het is nog lastig om van de laatste paar kappen af te komen.” De Spaanse concurrentie is goed voelbaar.
“Het is met deze kou meer tijd voor de kook-groenten. Die zijn nu meer in trek dan gewone sla en andere slatypes. Met de afzet van de andijvie loopt het nu bijvoorbeeld wel goed.”
Er staat ook paksoi, waarin half januari pas geoogst gaat worden. “Die paksoi groeit altijd wel aardig door.”

Geen acryl-doek meer
De kwaliteit is steeds goed. Alleen bij de gevoeligere lollo rossa valt er onder wel eens een blaadje af. De kas wordt bij ongeveer 3 graden Celsius vorstvrij gehouden. “We hebben net nieuwe andijvieplanten gekregen voor de oogst in het voorjaar. Daar stoken we wel even op naar 7 graden.”
Vorig jaar heeft hij gewassen ook afgedekt met acryl-doek tegen de kou, maar dit jaar doet hij dat niet meer. “Dat was geen voordeel. We hebben er toen eigenlijk alleen maar nadelen van gehad. Het lijkt of ze eronder gaan groeien, maar dat valt toch tegen. Je neemt een hoop licht weg. Ze krijgen ook makkelijker last van smet.”

Voorzichtig water geven
Met water geven is hij onder deze sombere weersomstandigheden heel voorzichtig. “Pas hadden we een paar zonnige dagen. Toen heb ik nog gauw even wat gegeven. Maar toen ook snel weer gestopt. De andijvie spuit ik met kalksalpeter. Dan geef je ook al wat vocht mee. Dat heeft overigens goed geholpen. We kunnen geen rand vinden.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.