‘Er is niets mooier als telen op hangende goten’

“Alles is weer lekker warm.” Paprikatelers Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs heeft weer geplant. De vroegste zaai van 18 oktober, voor de vierstengel-teelt met het ras Inzell, is als vijf-weekse plant naar huis gehaald. De latere 1 november zaai, met Stayer die op drie stengels komt te staan, kwam als vierweekse plant.
In de oudste teelt worden touwtjes opgehangen. Een andere ploeg gaat daar direct achteraan om ze vast te zetten aan de horizontale draad langs de teeltgoot.

Hangende teeltgoten
De kas van de laatste zaai is tijdens de teeltwisseling grondig aangepakt. “Daar hebben we veel werk aan gehad. Er zijn hangende teeltgoten geïnstalleerd. De grond is opnieuw geëgaliseerd. Het betonpad is verlegd naar de gevel. Dus daar moet je natuurlijk ook de verwarming voor omleggen.”
Toch is hij blij met de aanpassingen. “Er is niets mooier als telen op hangende goten.” Om zo min mogelijk hoogte te verliezen, met oog op het hoog opgaande gewas, hangen de goten zo laag mogelijk boven de grond. “Je kunt er net het loopfolie onderdoor trekken.”
De kas is ook voorzien van nieuwe druppelslangen. “Met Netafim 3 liter druppelaars, die pas bij 1 bar druk open gaan. Dan blijven de drukleidingen dicht als je gaat spuien.”

Terug naar 2 beurtjes
De teelt is gestart op 21 graden Celsius vlak bij de vroegste planting, en op 22 graden bij de jongste teelt. Watergeven gebeurt de eerste weken met drie beurtjes van 70cc. per etmaal. “Bij de vroegste zaaidatum zijn we al terug gegaan naar twee beurtjes.”

Cyclus gestart
Van der Ploeg is bezig met de cyclus van drie bespuitingen, om de teelt vrij van ziekten en plagen te starten. Bij de eerste van de drie rondjes Vertimec voegt hij ook Tracer toe, bij de tweede bespuiting is dat Pirimor. Tussen kerst en oud en nieuw gaat hij weer zakjes uithangen voor de biologische bestrijding.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.