‘Laatste voorbereidingen op de nieuwe planting’

Met de wkk-warmte heeft Rino Kaljouw in Sint-Annaland de kas de afgelopen weken op 10 graden Celsius weten te houden. Begin week 50 is hij weer aan het opstoken, om op temperatuur te zijn als hij gaat planten.
Hij is de laatste voorbereidingen aan het treffen voor de nieuwe planting. “De laatste stukken foliescherm en gevelscherm dichtnieten en de laatste druppelaars aansluiten. Ik heb de gewasdraden nog een keer nagelopen, of ze allemaal nog op de goede afstand zitten. Verder spuiten we nog een keer met Jet-5, om te proberen de laatste dingetjes steriel te krijgen.” Vanwege virus heeft hij de schoonmaak extra grondig aangepakt.
De perliet wordt nu volgedruppeld met het startschema.
“En verder testen of alles nog werkt. En dan hoop ik op een rustige Kerst.” Met scholieren verricht hij in de kerstvakantie de benodigde arbeid, in de tijd dat de Poolse medewerkers met vakantie naar huis zijn.

Teeltgoten
Tijdens de teeltwisseling zijn hangende teeltgoten aangebracht. “Daar hebben we meer werk aan gedacht dan gedacht. Er komen twee man om de goten te walsen, maar al het andere werk moet je zelf doen, zoals haken ophangen en de afvoeren en eindkappen bevestigen.”

Plant op gang helpen
Voor de plantdatum van 16 december heeft hij een 26-daagse plant van het ras Lameira gekocht. “Normaal heb je met zo’n plantleeftijd een kleine week tijd voor het touwtjes vastzetten en indraaien.”
Hij start met vlak stoken op 20 graden Celsius. “Afhankelijk van wat de plant doet, en als het weer een beetje mee zit, gaat dat al snel naar 21 – 20 graden. Als het extreem donker blijft, dan gaan we iets terug. Maar dat laatste niet te snel, want we willen de plant wel even op gang helpen.’
Onder het schermdoek ligt 10 x 20 centimeter geperforeerd AC-folie. “Daarmee staan we redelijk gesteld voor de winter.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.