‘De buffer ging in het begin flink naar beneden’

Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland heeft op 8 december geplant, het grove trostomatenras Komeett op onderstam Maxifort. “We hebben een mooie plant in huis gekregen. Hij was niet groot, maar wel mooi gelijk.” De tomaten waren op 22 oktober gezaaid, geënt-getopt op het tweede blad en stonden op het laatst op een dichtheid van 15 per vierkante meter bij de plantenkweker.

Koude kasgrond
De voornacht staat ingesteld op 17 graden en wordt om 17.30 bereikt. Om 21.30 uur wordt opgestookt naar de nanacht van 18,5 graden die 1,5 uur later wordt bereikt. Vanaf 9 uur wordt de temperatuur naar de dagwaarde van 23 graden (om 13 uur) gestuurd, maar als het donker en koud is wordt die waarde niet bereikt. De maximumbuis staat op 55 graden ingesteld. Omdat de kop nu bij de groeibuis hangt staat heeft De Winter die nog niet aanstaan. Maar zodra het kan wordt de groeibuis weer het hoofdnet met een maximum temperatuur van 55 graden en stuurt hij met de buisrail alleen wat bij, “De goot ligt op een meter hoogte dus je moet de warmte dichtbij de plant brengen.”
Het was in de eerste dagen na het planten goed te merken dat het tijdens de teeltwisseling erg koud geweest is. “Het retourwater kwam nu een stuk kouder terug doordat de grond sterk was afgekoeld. De buffer ging in het begin flink naar beneden.” Het LS-10-ultra-scherm ligt de eerste 14 dagen continu dicht. “Daarna mag het boven 200 Watt per vierkante meter open en als het buiten boven 5 graden is boven 150 Watt per vierkante meter.”

Meteen op plantgat
De Winter heeft de planten meteen op het plantgat gezet. De matten heeft hij net onder de lasnaad in het midden gedraineerd. “Hoog draineren geeft een betere wortelverdeling en meer controle over het watergehalte. Je kunt zo geleidelijker interen. Vorig jaar kwam het watergehalte te laag uit waardoor ik tijdens de bloei moest gaan bijdruppelen. Dat wil ik nu beter uitkienen.” In de eerste week heeft hij 3 druppelbeurten van 150 milliliter per pot (en vierkante meter) gegeven De ec is 4 en pH is 5,2. De mat is met dezelfde waarden volgezet.
Bij het planten is de stengel met het stokje naar achter gezet en is de losse stengel meteen daarop vastgezet. Deze week wordt de andere stengel vastgezet, het stokje verwijderd en de plant een keer ingedraaid. De hoeveelheid licht viel niet tegen in de eerste week. “Dit plantje heeft maar 100 Joule per dag nodig en we hadden steeds meer dan 200 Joules. Het staat er mooi fris op.”

Vanglinten niet nodig
De Winter verwacht minder generatief te hoeven sturen dan bij het ras Mecano dat hij voorgaande jaren had staan. “Ik ga in ieder geval het hele jaar clippen om meer groeikracht in de plant te houden.” Op 23 december verwacht hij de eerste bloei. De eerste tros zal op 3 of 4 vruchten worden gesnoeid. De rest zal waarschijnlijk op 4 komen te staan. “Tussen week 5 en 7 verdubbelen we de stengeldichtheid van 1,96 naar 3,92 per vierkante meter. Je kunt dus hooguit 3 trossen op 5 snoeien en ik weet niet of dat de moeite loont. Met 4 houden we meer kracht in de plant.”
Aan gewasbescherming heeft hij nog weinig hoeven doen. “Op de vangkaarten is wel wat mineervlieg gevonden. Daar gaan we volgende week Trigard of Vertimec tegen spuiten.” Brede gele vanglinten heeft hij niet opgehangen. “Die gebruik ik nooit. Met een goed uitzetschema is dat ook helemaal niet nodig.” De zwavelpotten staan iedere nacht acht uur aan. “Wanneer we gaan inzetten schroeven we het aantal uren naar beneden volgens het schema van Koppert.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.