‘Wordt het sudderweer, dan stop ik bij 8 millimeter bloemhoogte’

Deze week verwacht Arno de Beijer in Doornenburg een punt te zetten achter de eerste pluk in de aardbeiplanten van zijn doorteelt Elsanta. “Het is altijd de bedoeling rond deze tijd klaar te zijn. Na Kerstmis zullen de prijzen vermoedelijk zakken, en bovendien hebben mijn planten waarschijnlijk nog wel een zetje nodig om in het voorjaar weer goed voor de dag te komen. Het herstel van de planten gaat deze keer niet zo snel, dat is duidelijk te wijten aan de beperkte lichtinstraling. Na de laatste pluk zullen we de nog resterende belasting van de planten verwijderen, en daarna nog even doorstoken totdat er drie tot vier hartbladeren uit zijn. De hoogte van de eerste bloem mag rustig tussen de acht en tien millimeter zijn. Dat laatste hangt vooral af van de weersvoorspelling op de lange termijn. Wordt koud weer verwacht, dan ga ik voor 10 millimeter hoogte, en daarna volle bak koude erop om de planten rust te geven. Wordt het ‘sudderweer’ dan stop ik bij 8 millimeter, dan kan de uitgroei nog even doorgaan.”

Venijnig koud
Tot nu toe is hij tevreden over de teelt. “We hadden wél veel goedkope kilo’s in oktober, maar dat is in november weer aardig gecompenseerd door de goede productiespreiding in de planten. Door de relatief zware plantbelasting in november, moeten we nu dus wel wat meer doen om de bloemaanleg goed af te ronden.” Hij wijst ook nog even op het temperatuurverloop in zijn teelt. Dat gaat lichtgestuurd, met een ondergrens van minimaal 13,5 graad. “Normaal geen enkel punt, maar enkele weken geleden even wel, op een paar winderige vorstdagen. De gevoelstemperatuur buiten lag toen op vijftien graden onder nul, binnen lukte het toen amper of niet om die 13,5 graad te halen, nota bene met dichtgetrokken schermdoek.”

Stoken vanaf Kerstmis
Naast Elsanta teelt De Beijer ook Elianny. Na de zomerpluk zijn deze planten in de kas blijven staan. “Het was aanvankelijk de bedoeling deze planten na de zomerpluk buiten te zetten, om ze tegen Kerstmis weer binnen te halen voor een voorjaarspluk. Misschien toch goed dat we dat niet gedaan hebben, want met de vorst die we hebben gehad zou de bloemaanleg in die planten stil hebben kunnen vallen. We kunnen in de kas een mooie ondergrens van 4 à 5 graden aanhouden en ik reken erop rond de kerst op 600 koudepunten te zitten. Dat zal het moment zijn om weer te gaan stoken.”
Het streven is om 15 maart te beginnen met de pluk. “Of eerder, maar dan moeten de omstandigheden wel meewerken. Het afgelopen voorjaar startten we pas op 20 maart.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.